dinsdag 31 maart 2009

Fascistische Franco-dictatuur terug in Spanje? Met dank aan de EU!

Al sinds verleden jaar wordt er in Spanje stevig gedemonstreerd, waarbij soms ook collegezalen worden bezet, tegen de Bologna-verklaring, die beweert het hoger onderwijs in Europa te verbeteren, maar in werkelijkheid het onderwijs ondergeschikt wil maken aan de belangen van het internationale kapitalisme, hetgeen onvermijdelijk ook moet leiden tot privatisering van in ieder geval delen van het onderwijs.

Toen ik de (volgende) beelden zag van een demonstratie (op 18 maart dit jaar) voor het gebouw van de Centrale Universiteit van Barcelona (waar ik zelf in het verleden ook gestudeerd heb) was het precies alsof de klok 40 jaar was teruggedraaid. Met hetzelfde sadisme werd door de gehelmde vertegenwoordigers van het staatsterrorisme op de studenten ingeslagen. Eigenlijk het enige verschil is dat de meppers niet meer in het grijs gekleed zijn.Tot overmaat van ramp waagde daarna de president van de Generalitat, de autonome Catalaanse regering, José Montilla (van de zogenaamd socialistische PSC) het te beweren dat de studenten die collegezalen bezetten een "weinig representatieve minderheid" vormen (La Vanguardia van eergisteren).

Het is duidelijk dat ook in Spanje de overheid meent door de waarheid te verdraaien wantoestanden te kunnen verbergen, want de studenten die bereid zijn het risico te lopen dat hun benen of ribben kapotgemept worden zijn misschien wel een minderheid, maar beslist niet 'weinig representatief'. Zij vertegenwoordigen integendeel een grote meerderheid van de studenten, evenals docenten en hoogleraren.

Het positieve van de demonstraties in Spanje is dat men zich ervan bewust is dat de belangen van de arbeiders en van de studenten samenvallen. Dit blijkt o.a. uit de demonstratie van 4 maart dit jaar (ook in Barcelona), waarbij de volgende beelden gemaakt zijn:


Geen opmerkingen: