maandag 1 maart 2010

Alternatief voor kernwapens in VS?

Het Witte Huis is van plan zijn nucleair arsenaal blijvend te verminderen met duizenden wapens. Ook verplichten de Verenigde Staten zich geen nieuwe kernwapens te ontwikkelen. Wel heeft Obama al laten weten dat hij miljarden wil uitgeven aan wapenlaboratoria om ervoor te zeggen dat het veel kleinere wapenarsenaal betrouwbaar is. Ook wordt er gesproken om tactische kernwapens uit Europa (Duitsland, België, Italië, Nederland en Turkije)te halen. Het nieuwe document (Nuclear Posture Review), waaraan de laatste hand gelegd wordt, gaat ervan uit dat de Verenigde Staten meer gebruik zullen maken van een "niet-nucleaire verdediging". Obama heeft in een andere recente publicatie ook gesproken over nieuwe niet-nucleaire wapens, die binnen een uur vanuit de Verenigde Staten elk doel waar dan ook zouden kunnen treffen. (New York Times, 28 februari 2010).

Dit zou kunnen betekenen dat Obama nu toch serieus werk aan het maken is van zijn prematuur toegekende Nobelprijs voor de Vrede. Het zou echter ook kunnen betekenen dat de Verenigde Staten simpelweg geen kernwapens meer nodig hebben om hun doelen te bereiken, zeg maar: hun enige doel, de wereldheerschappij. Gezien de militaire activiteiten van de Verenigde Staten in de afgelopen eeuw, is het duidelijk dat het gebruikte begrip 'verdediging' moet worden geïnterpreteerd als een excuus voor 'militaire agressie' en 'kolonialisme'.

De vraag is wat zó snel is dat het vanuit de Verenigde Staten binnen een uur overal ter wereld een doel zou kunnen bereiken. Zijn er raketten die een dergelijke snelheid kunnen halen? Of wordt bedoeld "vanaf Verenigdestaats grondgebied", dat zou dus kunnen verwijzen naar Verenigdestaatse oorlogsschepen en onderzeeërs?

Of... gaat het hier om HAARP, een wapen met ongekende mogelijkheden? Zie daarover verscheidene eerdere artikelen in mijn blog:

1 opmerking:

Govert Onderknuppel zei

stofjes in de lucht, stofjes in het water

je hebt geen kernwapens nodig als je overgaat op bakteriële en chemische oorlogsvoering, dat werkt namelijk nog veel netter dan neutronenbommen (alleen levende wezens vallen om, huizen lopen alleen gevaar als een plots gestorven automobilist een pui ramt, en zo'n ramp is dat nu ook weer niet): verspreiding kan op grote schaal en ongemerkt via wolkbeschieting en waterverontreiniging (allerlei nieuwe mogelijkheden ingebouwd in star wars, want daar horen we ook niks meer van), als in de troep een beperkte levensduur is ingebouwd en het spul bevat een verdrogende komponent (weleens ooit een aan rattegif gestorven muis gezien?) wordt het opruimen van de 'jammerlijk toevallige' burgerslachtoffers ook een fluitje van een cent - de, eh, militaire hulpverleners hoeven niet eens beschermende kleding aan (en als de rotzooi onverwachts gemuteerd is, weet je dat ook meteen, dan kun je alsnog met brandbommen de boel opkuisen.

maar in principe is bommen gooien en zaken tot ontploffing brengen heel erg achterhaald, je haalt er één keer de pers mee en moet weer iets nieuws bedenken.

en dat dreigement om binnen één uur elk doel te kunnen treffen, wil helemaal niet zeggen, dat het wapentuig binnen die tijd van de opslagplaats naar het doel getransporteerd wordt, dat spul kan maanden vantevoren ter plekke gebracht zijn en via een simpel sms-je aktief gemaakt worden - en de kontainer waarin het spul zit hoeft helemaal niet konstant bliep-bliep te doen, zoals in "the apocalypse watch" (tv-film van kevin connor uit 1997, naar een boek van robert ludlum uit 1995), gelukkig werd die dreiging afgewend ... pffft.