maandag 13 februari 2006

Met hoeveel maten wordt in Washington gemeten?

De VS, althans hun minus-terie van Oorlog (het Pentagon) is voorbereidingen aan het treffen voor een raketaanval op 'nucleaire doelen' in Iran. Deze aanvallen zouden pas uitgevoerd worden wanneer 'blijkt dat Iran inderdaad over kernwapens beschikt' en wanneer diplomatiek overleg geen resultaat heeft gehad. (Metro vandaag).

De machtswellust van de VS kent duidelijk geen grenzen. Alsof er al niet genoeg ellende wordt aangericht door Bush' oorlogen tegen Afghanistan en Irak, stormt dit holle vat als een hondsdolle locomotief verder (uiteraard op aansporing van zijn olievriendjes).

De vraag is niet óf er aanvallen op Iran zullen plaatsvinden, maar wanneer. Wat de voorwaarden van het Pentagon betreft (er moeten kernwapens zijn en diplomatiek overleg moet niet gewerkt hebben), daarvan hebben we de betekenis in Irak gezien. Bush (en met hem, in het koor van de medeplichtigen, Tony Blur en JP Balk) hadden bewijzen van massavernietigingswapens in Irak. Het feit dat ik indertijd al wist dat het geen bewijzen waren (zie mijn blogberichten uit die tijd), toont aan hoe kinderlijk eenvoudig het kennelijk is om 'christelijke' politici voor de gek te houden.

En ook het vermelden van diplomatiek overleg is een wassen neus. De VN-commissie die in Irak onderzoek aan het doen was, vroeg om meer tijd; Saddam Hussein was al aan het zoeken naar een land waar hij heenkon, omdat dat een subsidiaire eis was van Bush, maar Bush wilde te allen prijze voorkomen dat hij zijn oorlogje niet zou kunnen voeren en besloot daarom maar meteen toe te slaan.

Laten we één ding duidelijk zien: NIET Iran, NIET Al Q'aida, NIET Noord-Korea, en al helemaal NIET de Islam zijn verantwoordelijk voor het wereldwijde gevoel van onzekerheid. Dat wordt (direct en indirect) veroorzaakt door de verspreiding te vuur en te zwaard (letterlijk!) van het kapitalisme (tegenwoordig verscholen onder de nieuwspraak-term 'neoliberalisme').

Ook de ellende rond de karikaturen over Mohamed is een gevolg van het wangedrag van de gewelddadige Verenigdestaatse politiek (daarbij uiteraard gesteund door een -gelukkig slinkend- aantal slaafs meelopende régimes, zoals dat van Balk & Zwam). De gefrustreerde massa's zien hierin een uitlaatklep voor hun woede. (Voordat ik straks bedreigd word door volgelingen van Geert Wilders: ik wil hiermee niet zeggen dat de daden van de protesterenden terecht zijn, die zijn excessief en niet te rechtvaardigen.)

Ik ben ervan overtuigd dat voor veel moslims de karikaturen en de oorlog in Irak onderdelen zijn van één en dezelfde strategie. Tenslotte zijn veel Nederlanders niet eens in staat het verschil te zien tussen een Turk en een moslim, of tussen een moslim en een terrorist...

Geen opmerkingen: