zaterdag 4 februari 2006

Waar blijf je nou, Condoleeza Rice?

Minus-ter van Buitenlandse Zaken Donald Rumfles (die ook in het verleden al van zich deed spreken door zijn vriendschappelijke betrekkingen met Sadam Hussein - ten tijde van de oorlog met Iran, toen Irak gifgassen kocht in de Verenigde Staten) rotzooit gewoon door. En, zoals we gewend zijn bij George Double-Me Bush en zijn enge vriendjes, ook nu weer zonder enige kennis van zaken.

Tijdens een speech voor de National Press Club, presteerde hij het om het volgende te zeggen:

"Hij [Hugo Chávez] is iemand die wettelijk verkozen is, precies zoals Adolf Hitler wettelijk verkozen werd en later zijn macht versterkte, en die nu uiteraard nauw samenwerkt met Fidel Castro en Mr. Morales en anderen." (
New York Times van gisteren)

Voordat iemand dit soort bullshit uitkraamt, zou het toch wel handig zijn om eerst eens even na te gaan of het wel klopt (of is het Verenigdestaatse volk al zó ver afgestompt dat ze gewoon alles slikken wat de eerste de beste volksmisleider zegt?), want Hitler is helemaal niet gekozen, maar in 1933 aangesteld door bondskanselier Hindenburg. Hitlers partij was weliswaar de grootste in de Reichstag, maar dat kwam alleen omdat de overige partijen erg versnipperd waren: Hitler had maar 20% van de stemmen behaald! Hugo Chávez is daarentegen in 1998 met meer dan 50% van de stemmen rechtstreeks gekozen.

Verder zou ik wel eens willen weten wat er mis mee is dat Hugo Chávez samenwerkt met Evo Morales (eveneens direct gekozen) en met Fidel Castro, die aan de macht kwam nadat hij dictator Batista verdreven had - net zoals het regime van Bush & Rumsfeld beweert Sadam Hussein verdreven te hebben om het Iraakse volk te bevrijden van een tiran. Het verschil is dat Fidel Castro al meer dan 40 jaar voortdurend gedwarsboomd wordt door het kapitalistische regime van de Verenigde Staten, waardoor het Cubaanse volk nooit een kans gekregen heeft om zich in welvaart te ontwikkelen, terwijl het Iraakse volk helemaal niet 'bevrijd' wil worden door het neokoloniale regime van de Verenigde Staten.

Ik had wel verwacht dat Condoompje Rijstwafel (officieel: Condoleezza Rice) intussen al van zich zou hebben laten horen bij een dergelijke belediging. Een paar jaar geleden toeterde ze behoorlijk hoog van de toren, toen de Duitse Minister van Justitie, Herta Daubler-Gmelin, het gewaagd had om in één alinea de namen van Hitler en Bush te noemen. (zie mijn artikel Goed lezen is ook een kunst op 24 september 2002). Kennelijk is het normaal wanneer een "vijand" ten onrechte beledigd wordt, maar niet wanneer de methoden van een "vriend' vergeleken worden met de methoden van een oorlogsmisdadiger. Toch vreemd voor een vertegenwoordigster van 'the land of the free'...

Geen opmerkingen: