zondag 26 februari 2006

Nieuw geldpotje?

Minus-ter Brinkhorst van Economische Zaken heeft een ideetje bedacht om van de schotelantennes aan gevels af te komen. Hij zegt natuurlijk niet dat al die schotelantennes 'geen gezicht' zijn (anders zou hij wat mij betreft eerst wel eens iets mogen doen aan al die geparkeerde auto's overal op straat), maar dat op deze manier ook mensen met een balkon op het noorden satellietzenders kunnen ontvangen.

Het zou me overigens niets verwonderen wanneer dit plannetje alleen voorziet in centrale schotelantennes voor het Astra-pakket en eventueel voor populaire Turkse en Marokkaanse zenders. Mensen die geïnteresseerd zijn in satellieten die iets meer naar het westen of oosten hangen, zullen ongetwijfeld achter het net vissen, net zoals bij de huidige kabelnetwerken geen rekening wordt gehouden met minderheids-interessen.

De centrale schotel moet worden verbonden met een zender met een relatief kort bereik, waarvan het signaal in de nabijgelegen appartementen opgevangen kan worden met een kleine antenne. Voor deze zender is wel een aparte vergunning nodig, die 'zeker een paar honderd euro' moet gaan kosten. (Noordhollands Dagblad van gisteren)

Over de uitzendrechten wordt in het genoemde krante-artikel niets gezegd, maar ongetwijfeld zullen die in dit geval ook moeten worden betaald. Wanneer de rechter jaren geleden al bepaalde dat distributie van een televisie-signaal via een kabelnetwerk beschouwd moet worden als een 'nieuwe uitzending' en daarvoor dus rechten moeten worden betaald, dan geldt dat in dit geval zeker. Hier is immers daadwerkelijk sprake van zo'n 'nieuwe uitzending'.

Een ander punt dat Brink (die al diverse malen eerder van zich deed spreken, zoals toen hij in de Europese Commissie -tegen de zin van de Tweede Kamer in- verklaarde dat Nederland vóór software-patenten was) gemakshalve maar niet vermeldt, is dat op deze wijze wel héél gemakkelijk voorkomen kan worden dat in Nederland naar niet-wenselijke zenders gekeken wordt. Ik kan nu al aangeven dat dit niet van toepassing zal zijn op CNN of de diverse commerciële zenders ('rotzooi' is in politieke zin voor rechtse régimes bepaald niet ongewenst), maar wellicht wél op Al-Jazheera.
Vergelijk dit met de twee voorlaatste alinea's van mijn artikel "Is er nog hoop voor Nederland?" van 27 januari dit jaar.

Geen opmerkingen: