Uit het Coastwatch Report 2005 van de stichting De Noordzee blijkt dat er dit jaar veel meer vuil op de Nederlandse stranden is aangetroffen dan in bijv. 2004. De stichting vindt dit vreemd, want "Sinds 2004 gelden nieuwe regels voor schepen om in de havens afval af te leveren". (RSS-feed Noordhollands Dagblad van vandaag). Uit eigen ervaring kan ik bevestigen dat het inderdaad voornamelijk scheepsafval betreft: kapotte pallets, flessen schoonmaakmateriaal, touw, stukken visnet, halve kunststof vaten, kortom geen zaken die een toerist na een middagje strand achterlaat.
Hetzelfde artikel geeft zelf overigens een belangrijk aspect aan van die "nieuwe regels", waardoor verklaard kan worden waarom schepen hun afval 'gratis' overboord zetten. De stichting geeft namelijk aan dat zij voorstander is van een nieuwe regeling, waarbij "schepen altijd al hun vuil kwijt kunnen zonder daarvoor extra te betalen. Nu krijgen ze voor een deel van het vuil achteraf nog een rekening gepresenteerd".
In die situatie is het begrijpelijk (ofschoon wel asociaal) dat schepen die kosten proberen te ontlopen. Er is toch niemand die op zee controleert.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten