zondag 23 april 2006

Zoiets heet bij jullie "blackmail", Bush!

Ik begrijp het wel, Bush denkt bij 'blackmail' aan rouwkaarten. Dat is ook wel logisch, want zijn beleid staat tenslotte helemaal in het teken van het zoveel mogelijk verarmen en uithongeren (binnen de VS) en met (niet zo precies uitgevoerde) precisiebombardementen uitmoorden (in Irak en Afghanistan en af en toe ook in Pakistan) van mensen.

Bush wil, zoals inmiddels bekend mag worden verondersteld, de macht over de hele wereld. In het zogenaamde vrije westen lukt dat wel, want daar hebben de regeringen en régimes zich al minstens 60 jaar gecompromitteerd aan het kapitalistische (tegenwoordig: neoliberale) stelsel. Dankzij de 'westerse' politiek laten de bevolkingen van deze landen zich zonder al te veel moeite vrijwillig onder de duim houden. Dat is simpel genoeg, de oude Romeinen hadden het principe van 'brood en spelen' al uitgevonden. Het hedendaagse æquivalent daarvan zijn McDonalds en tientallen TV-zenders met shit-programma's, met daarnaast een steeds verdergaande verslechtering van het onderwijs (dat mensen opleidt tot vakidioten, die vooral niet zelf moeten kunnen denken).

Als er dan echter landen zijn, die zich niet willen richten naar de 'idealen' van het 'vrije westen' dan raken ze in de problemen. Iran is daarvan het meest recente voorbeeld. Dat land heeft de euvele moed om in kernenergie te willen investeren (en misschien willen ze ook wel kernwapens - dat kan ik me ook nog voorstellen: aartsvijand USA heeft al eens eerder onnodig en op rampzalige wijze van die wapens gebruik gemaakt) en dat vindt Bush niet goed. Niet omdat hij met die kernwapens zit (hoewel: misschien wordt hij ook wel door Israel onder druk gezet - en van Israel kan ik me dat ook nog voorstellen), maar gewoon omdat hij alles onder controle wil houden.

Op dit moment hoopt Bush nog dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in zal stemmen met een 'harder' optreden tegen het Iraanse régime. Mocht dat echter niet lukken, dan zullen banken en bedrijven gedwongen worden niet langer meer met Iran samen te werken of in het land te investeren.

De Belgische krant
De Morgen verwijst naar Time, waarin gemeld wordt dat Condo Rice hierover al gesprekken gevoerd heeft met de minus-ters van financiën van Duitsland en Groot-Brittannië. Volgens een regeringsfunctionaris moeten financiële instellingen ervan overtuigd worden dat ze geen zaken horen te doen met 'bad guys'.

Als ik dan nadenk over de manier waarop Bush' partij, de Republikeinse Partij, in het verleden heeft geprobeerd tegenstanders uit te schakelen (o.a. de sigarendoos van Bill Clinton, maar ook al eerder Watergate), dan denk ik dat Bush zijn slaafjes op dit moment al driftig laat zoeken naar zaken, waarmee hoge piefen in die financiële instellingen gechanteerd kunnen worden. Zo gaat dat nou eenmaal in het 'land of the free'...

Geen opmerkingen: