zaterdag 6 februari 2010

"Passend onderwijs' past niet (overgenomen artikel)

02-02-2010 • “Het plan van staatssecretaris Dijksma voor het zogenaamde ‘passend onderwijs’ zal het onderwijs voor zorgleerlingen niet beter maken.” Dat zegt SP-Kamerlid Manja Smits bij de lancering van de actie ‘passend onderwijs past niet.’ Het kabinetsplan om meer kinderen van het speciaal onderwijs in het reguliere onderwijs op te vangen leidt volgens Smits tot bezuinigingen en slechter onderwijs. De SP is een petitie tegen dit plan begonnen.

Het kabinet wil dat minder leerlingen naar het speciaal onderwijs gaan en dat zij een plek krijgen in het reguliere onderwijs. Maar het reguliere onderwijs krijgt niet meer geld en de klassen worden niet kleiner. Ook hoeven scholen niet te rekenen op extra ondersteuning. Voor Smits is dit een bevestiging dat het ‘passend onderwijs’ vooral een bezuinigingsoperatie is. Smits: “Het ‘passende onderwijs’ past alleen op de begroting van de regering, maar niet op scholen en niet in klassen. Kwetsbare kinderen worden de dupe; zij krijgen niet de aandacht die ze verdienen. Bovendien is er geen enkel draagvlak voor deze plannen onder docenten. Opnieuw wordt een onderwijshervorming doorgedrukt zonder dat hen iets wordt gevraagd.”

Op de site www.passendonderwijspastniet.nl kan de petitie tegen het ‘passend onderwijs’ getekend worden. Donderdag 11 februari, om 13.30 uur, debatteert de Tweede Kamer over het plan van Dijksma.

Het bovenstaande artikel is overgenomen van de website van de SP

Geen opmerkingen: