zaterdag 20 februari 2010

Toespraak van Aznar groot succes!

Een toespraak, die de Spaanse postfascist José María Aznar eergisteren gaf voor studenten op de universiteit van Oviedo, is op een waar succes uitgelopen.

Niet alleen omdat de studenten duidelijk wisten uit welk nest Aznar kwam: door middel van leuzen als "Aznar fascista, tú eres el terrorista"
[Aznar fascist, jij bent de terrorist], of getoonde teksten als "lameculos de Bush" [kontlikker van Bush] of uitroepen als "fascista", "terrorista" of "asesino" [moordenaar] staken ze hun mening niet onder stoelen of banken. Ook echter omdat Aznar bij het weggaan zijn ware karakter (héél beschaafd gesteld: schofterig!) niet kon verbergen.

In de woorden van Borja Llorente, student economie, en een van de deelnemers aan het protest: "We zagen hem gaan en we riepen hem voor de lol ironisch toe 'José Mari; Jose Mari, presidente, presidente', daarbij de lui van Nuevas Generaciones [de jeugdorganisatie van de Partido Popular] imiterend. Toen keek hij strak naar ons met een glimlach en gaf hij ons 'de middelvinger'." (El País, 18 februari 2010; zie daar ook voor een 'fraaie' heterdaad-foto van Aznar).

Helaas begrijpt de burgemeester van Oviedo (die dan ook afkomstig is uit de post-fascistische partij van Aznar, de Partido Popular) niet zo best wat vrijheid van meningsuiting inhoudt, want hij wil dat degenen worden gearresteerd die de toespraak van Aznar geboicot hebben. Volgens burgemeester Gabino de Lorenzo is de houding van sommige leerlingen een stap van 70 jaar terug in de geschiedenis van Spanje, die niet toelaatbaar is in een "staat met burgerlijke vrijheden". (El País van dezelfde datum, maar ander artikel).

Zeventig jaar terug, dat betekent dus 1940, het jaar nadat de fascistische dictator Franco in een bloederige burgeroorlog (1936-1939) de Spaanse democratie uitgemoord had. In hoeverre Spanje een staat met burgerlijke vrijheden is, heb ik al diverse malen eerder aangestipt. Spanje wordt tenslotte nog steeds geregeerd door een koning, die trouw gezworen heeft aan de grondbeginselen van de fascistische Movimiento en, met name in Baskenland, wordt nog steeds erg gretig ingegrepen tegen iedereen die een mening durft te verkondigen die niet naar de zin is van het centrale bewind in Madrid... (zie mijn artikel Schoenmaker (in het Spaans: Zapatero), blijf bij je leest van 26 november 2009).

Geen opmerkingen: