donderdag 13 mei 2010

Een Borbón komt niet op een wachtlijst...

De koning is opgenomen in een VIP-kliniek van de Clínic i Barcelona, die al verscheidene keren bij de arbeidsinspectie is aangeklaagd

"Wie geld heeft, hoeft niet te wachten. Zo werkt het hier." Zo duidelijk wordt het uitgedrukt door een werknemer van het Hospital Clínic in Barcelona, waar koning Juan Carlos gisteren werd geopereerd voor een knobbeltje in zijn long. De persconferentie van artsen van het ziekenhuis na de operatie lichtte niet toe waarom de vorst dit openbare ziekenhuis had gekozen. Maar, zoals El Conficencial heeft kunnen bevestigen, werd Juan Carlos niet officiëel in dit centrum opgenomen, maar in Barnaclínic, een soort privé-praktijk binnen het ziekenhuis, waar al verscheidene illustere patiënten geholpen zijn, zoals Esther Koplowitz of Tita Cervera. Het vervelende is dat Barnaclinic al bij verscheidene gelegenheden is aangeklaard bij de arbeidsinspectie. Ook de dag, waarop de koning werd opgenomen had de vakbond CGT weer een nieuwe klacht klaarliggen.

De aangehaalde bron voegt eraan toe dat "iemand die via het Ziekenfonds komt, maanden moet wachten tot hij onderzocht wordt. En dan hebben we het nog niet over als hij geopereerd moet worden. Door het systeem echter dat sommige artsen opgezet hebben, krijgen VIP's altijd een kamer en hulp, ook al ligt de rest van het ziekenhuis op zijn achterste." Het gaat, kortom, over de privatisering van een gedeelte van het ziekenhuis. "Het bedrijf Barnaclinic heeft de opdracht om hulpactiviteiten te ontwikkelen voor de patiënten die niet onder de dekking vallen van het openbare gezondheidsstelsel", zegt het Hospital Clínic op zijn eigen website. Daar zit echter een "duistere kant", volgens een lid van de ondernemingsraad. "Er worden privé-diensten verleend, maar het personeel, de hulp en de apparatuur zijn die van het Hospital Clínic, die dus betaald worden door het Ziekenfonds. Dit hebben we al herhaaldelijk aan de kaak gesteld. Publieke middelen mogen niet gebruikt worden voor een particuliere instelling."

Een van de voordelen van opname via Barnaclinic is dat de patiënt wachtrijen vermijdt. "Voor een MRI-scan moet een gewone burger enkele maanden wachten, voor een CT-scan drie maanden. En evenveel voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Voor een operatie als die van de koning hoef je niet te verwachten binnen zes maanden geholpen te worden. De patiënten van Barnaclinic hebben echter absolute voorrang. Als je naar Barnaclinic gaat, omzeil je de wachtlijsten en kan elk willekeurig onderzoek binnen enkele dagen worden uitgevoerd. En dat allemaal met hetzelfde personeel van het publieke ziekenhuis."

Een verdieping voor de VIPs
Barnaclinic beschikt in principe over de zevende verdieping, die bereikt kan worden via een speciale trap. Het zijn éénpersoonskamers die, in theorie, los moeten staan van het Hospital Clínic, maar die gebruik maken van dezelfde diensten. Vandaar dat bijvoorbeeld de CGT, een van de in het centrum best vertegenwoordigde vakbonden, al verscheidene klachten heeft ingediend tegen de manier waarop gewerkt wordt.

Een lid van de ondernemingsraad is duidelijk in zijn analyse: "Nog afgezien van het feit dat er voor een privé-kliniek gebruik wordt gemaakt van openbare diensten, kan de stichting ervan misschien wel legaal zijn, maar is die in ieder geval immoreel, om het zacht uit te drukken. We hebben het over de gezondheid van de mensen en het is aangetoond dat wie geld heeft op voorrang krijgt vóór anderen." Onze krant heeft, zonder succes, geprobeerd om een officiëel standpunt van het Hospital Clínic te krijgen, maar op de website van de instelling wordt in dit verband gezegd: "Met betrekking tot de ethische aspecten concludeert een rapport van Victoria Camps, Guillem López Casanovas en Ángel Puyol over Particuliere diensten in openbare gezondheidsorganisaties dat initiatieven zoals dat van Barnaclinic gunstig zijn voor de burgers in het algemeen, op voorwaarde dat het gelijkheidsbeginsel wordt gewaarborgd. Wél moet een zeer zorgvuldige controle worden uitgeoefend en zijn maatregelen nodig om het mogelijk te maken de particuliere diensten periodiek te evalueren."

Barnaclinic is een bedrijf dat wordt geleid door Raimón Belenes Juárez, CEO van het Hospital Clínic. Van de raad van bestuur maken ook deel uit Anna Maria Miró Sabate, directeur-generaal van de SEM [Dienst Medische Noodgevallen], Joan Grau (die gedurende 20 jaar manager was van het ziekenhuis), de Fundació Privada Clínic per a la Recerca Biomèdica [Privé-Stichting Clínic voor Biomedisch Onderzoek] en de Funcació Privada [Privé-Stichting] Transplant Services Foundation. Onder de gevolmachtigden vinden we Ana Cabrer, Paul Darna, Josep Maria Piqué en Jordi Nonell, die aan het ziekenhuis zelf verbonden zijn. Volgens sommige bronnen was Joan Grau, een gerenommeerd beheerder van gezondheidsinfrastructuren, de ideoloog van de werkwijze van Barnaclinic.

De evolutie van de koning is helemaal bevredigend. Een door de artsen Laureano Molins en Avelino Barros ondertekend en gisteren om 20:00 uur afgegeven medisch rapport, vermeldt dat Juan Carlos om 13:30 naar een kamer werd overgebracht. 's Middags was zijn algemene en zijn cardiorespiratoire evolutie gunstig. Verwacht wordt dat hij over ongeveer vier dagen ontslagen zal worden.

Artikel overgenomen uit El Confidencial van 9 mei 2010 - vertaald door Dwarzlezer

Geen opmerkingen: