donderdag 25 oktober 2007

De Pers blijft waarheid liegen

Volgens de kop boven een artikel in De Pers van vandaag zijn "vier op tien militairen tegen verlenging missie", maar als je dan het artikel verder leest is ook nog eens een derde van mening dat 'ze niet eens hadden moeten gaan'. Aangezien er nadrukkelijk niet staat dat het gaat om een derde van de eerder genoemde 40 procent, concludeer ik dat bijna drie kwart van de gevraagde militairen so-wie-so tegen de Nederlandse deelname aan de Verenigdestaatse koloniale oorlog in Afghanistan.

De Pers baseert zich hierbij (volgens eigen zeggen) op een enquête van gisteren van het TV-programma Een Vandaag onder 300 militairen.

De website van het programma Een Vandaag geeft overigens nog wat meer informatie. De 300 militairen vormen slechts een onderdeel van 22.000 ondervraagden, waarvan 54% tegen verlenging van de 'missie' is. De volledige resultaten van de enquête vind ik overigens bepaald niet verhelderend, maar dat zal wel zijn omdat ik noch socioloog noch wiskundige ben - en vermoedelijk ook omdat ik niet geloof in enquêtes. De vraagstelling is bepalend voor de uitkomst en er zijn nooit voldoende antwoordmogelijkheden om iedereen zijn/haar standpunt genuanceerd te laten aangeven.

Geen opmerkingen: