Het is nog niet zo ver (het parlement moet het eerst nog goedkeuren), maar in Italië is dan voorlopig toch een wetsvoorstel ingediend en aangenomen door de ministerraad, dat -ook al is dat niet de formele opzet- in de praktijk een ernstige belemmering beoogt te vormen voor de vrijheid van meningsuiting op het internet.
Er moeten regels komen voor iedereen die "redactionele activiteiten" realiseert op het internet. Om te beginnen moeten die personen zich registreren bij de Autorità per le Comunicazioni. Die registratie is dan wel gratis, maar om zich te kunnen registreren moeten allerlei papieren worden overlegd en die moeten dan (natuurlijk) weer wel betaald worden.
Volgens de tekst van het wetsontwerp (artikel 2) omvat de registratieplicht zelfs kleine websites en met name blogs, die juist zo belangrijk zijn voor een pluriforme berichtgeving. Het maakt daarbij voor de wet geen enkel verschil of het "redactionele product" winst beoogt of niet.
Een samenvattend (en kritisch) redactioneel artikel is te vinden in La Repubblica van gisteren, uiteraard (helaas voor de meesten van mijn lezers) in het Italiaans.
In eerste instantie leek de electorale winst voor Prodi een vooruitgang na een periode van Berlusconiaanse monopolisering, maar op dit moment lijkt het erop dat Prodi (zij het misschien op een ander vlak) al even erg is als zijn voorganger. En zo zie je maar dat het met politici in de meeste gevallen geen bal uitmaakt wie er aan de touwtjes trekt. Ze zijn bijna geen van allen te vertrouwen!
2 opmerkingen:
perskaart verplicht
Waar doet me dat nou toch aan denken - vergeef een oude man, maar moesten ruim een halve eeuw geleden alle uitvoerende en producerende artiesten, literatoren, enz. zich niet door middel van inschrijving en ondertekening konformeren aan een redaktioneel statuut?
Dat heette toen de (Nederlandsche) Kultuurkamer (NKK). Een bedenksel van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten (DVK), eind 1940 opgericht door Seyss-Inquart (spotnaam "zes-en-een-kwart"), om de praktische kanten van het "Kultuurbeleid" uit te voeren.
In plaats van een beroepsorganisatie van kunstenaars te zijn (een uiterlijk profiel dat de inhoud nauwelijks kamoefleerde), eiste de Kultuurkamer van werkzame kunstenaars om het nationaal-socialisme te verspreiden, je kon/mocht pas kunst beoefenen als je je aan die eis konformeerde, en het lidmaatschap van de NKK was verplicht, want voor "anarchisten en parasieten" was geen plaats in "de Nieuwe Tijd", oftewel de Hitleriaanse Nieuwe Orde.
Dáár doet me dit bericht uit Italië aan denken.
Ook daar is het fascistoïde denken weer aan het uitbotten, net zoals in Nederland en op zoveel andere plekken in de Westerse Wereld.
P.S.
Het Italiaanse voorstel lijkt me ook nog de nodige problemen op te kunnen gaan leveren voor een groot deel van de bloggers, aangezien die zich, naar ik gehoord heb, vaak bedienen van een schuilnaam: Die kunnen zich dus niet registreren, waardoor het internet al in één klap veel kritische stemmen kwijtraakt, en dat 'zonder censuur' [*]- dat zal dan ook wel een deel van de verborgen agenda achter het wetsvoorstel zijn.
---
[*]
Ricardo Franco Levi, geestelijke vader van het wetsvoorstel, stelt dat er "geen enkele censuur op het internet" beoogd wordt. Inmiddels heeft Paolo Gentiloni, minister van kommunikatie, toegegeven dat de wetstekst enigszins vaag is en voor velerlei uitleg en toepassing vatbaar is, fouten moeten eruit gehaald worden, misschien beter om de huidige wetgeving (voorlopig?) te handhaven.
Niet dat dat een ferm standpunt is, oeps, m'n gezicht verloren, even blaten, komt allemaal goed.
Daar moet dus stevig op gelet worden.
Tsja, politici. Ik ben nu dan wel lid van de SP, maar heb niet de illusie dat dat zaligmakend is. Dit wetsvoorstel is in ieder geval dom, want volgens mij praktisch al niet eens uitvoerbaar. Wat betreft pyn in 't hooft, ik ben het wel met hem eens. Allerlei fascistisch gedachtegoed kom weer uit de kieren tevoorschijn. Zwitserland grootste partij door anti-buitenlander campagne. Alhier Wilders en Verdonk. In Belgie Vlaams Blok. En het zal er voorlopig niet beter op worden aangezien de politiek wordt bevolkt door grijze muizen. Grijze muizen die geen tegenwicht kunnen bieden qua ideeen of charisma. Wim Kok zou denk ik nu gewoon keihard uitgelachen worden.
Een reactie posten