vrijdag 19 oktober 2007

Eerlijkheid volgens Balkeniaanse christenfundamentalistische filosofie

De Volkskrant meldt vandaag dat volgens minister Hirsch Ballin (Justitie) de Stichting Thuiskopie 57 miljoen moet teruggeven aan fabrikanten van bijv. lege CD's en DVD's. Dat geld was afkomstig van een op "blanco dragers" geheven heffing ter vergoeding voor thuis door consumenten gemaakte copieën en het geld zou uitbetaald moeten worden aan de artiesten.

Berdien Stenberg van de International Rights Distribution Agency (IRDA) is razend en volgens haar is het probleem alleen te wijten aan de onwil van de Stichting Thuiskopie: "Thuiskopie wil dat alle artiesten zich zelf melden, dan pas keren ze uit. Dus ze houden geld vast tot de laatste Koreaanse pianist deze organisatie heeft ontdekt. Dat is bizar."

Het achterlijke is echter dat de Volkskrant meldt, ongetwijfeld uit de mond van Hirsch Ballin, dat het geld moet worden teruggegeven aan de fabrikanten. In dat geval is er echter helemaal geen sprake van teruggeven, maar van een cadeautje. Het geld is immers door de consumenten betaald als heffing op hun blanco CD's (enz.). De consument is dus de dupe, én uiteraard de artiesten, die kennelijk nog geen cent gezien hebben van al dat geld, waarop de Stichting Thuiskopie zit te broeden.

Hirsch Ballin had de stichting al opdracht gegeven het geld zo snel mogelijk te verdelen, maar omdat de Stichting te beroerd is om iets te doen, moet het geld dan nu maar in de zakken van de fabrikanten gepompt worden. Wordt het bestuur van Thuiskopie nog vervolgd voor verduistering, oplichting of gewone diefstal? Worden blanco CD's enz. nu weer goedkoper of moet Thuiskopie zelf ervoor zorgen dat de kopers van de blanco dragers (volgens mij heb ik in het verleden ook al heel veel geld betaald aan deze zelfde Stichting voor blanco cassettes en VHS-banden!) alsnog opgespoord worden en hun geld terugkrijgen?

Of is dit alles misschien gewoon vast een opstapje, omdat Hirsch Ballin eigenlijk helemaal af wil van de wettelijke mogelijkheid om voor eigen gebruik copieën te maken van muziek? Wordt hij stiekem gechanteerd door de club BREIN, die maar al te graag kolossale boetes wil incasseren voor "illegaal" gedownloade muziek, die door een wetswijziging écht illegaal zou worden? Door nu Thuiskopie het geld te laten "teruggeven", kan hij de heffingsregeling afschaffen (omdat die "niet werkzaam is gebleken"). Als dat eenmaal gebeurd is, hebben consumenten (binnen de kapitalistische 'denk'-wijze) ook geen enkele reden meer om bezwaar te maken tegen een verbod op het maken van privé-copieën van muziek of wat dan ook. Ze hebben dan tenslotte niet betaald voor het recht om copieën te maken.

De Volkskrant meldt daar niets over, maar met de grote sympathie die de Balkenbende koestert voor aandeelhouders en voor het kapitalisme in het algemeen, zou het mij niets verbazen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is inderdaad te belachelijk voor woorden.

Iets anders valt me op: Die Berdien Stenberg (niet Steenberg dus, zie de krant). Heet die echt zo? Of is het de artiestennaam van de fluitiste Steunenberg? Ik zou het vreemd vinden dat iemand hier de artiestennaam gebruikt.

Ik stel me wel voor dat al een kopieverbod een stimulans zou kunnen zijn om zelf muziek te gaan maken. Overigens doe ik dat al, en ik heb dus betaald voor artiesten waarvan ik nooit iets heb gekopieerd.

Een vriend van me speelt in een kamerorkest en maakt regelmatig opnames voor eigen gebruik van de musici, het aantal kopietjes van eigen werk loopt ook nogal op.

Misschien is dat het bedrag waar ze niet mee uit de voeten kunnen? Al die popgroepjes en kamermuzikanten die zelf CD's maken van hun eigen muziek die ze bij optredens in de zaal verkopen?

Er moet dus wel bij die stichting een bedrag overblijven dat naar niemand kan gaan. Dus blijft het daar liggen totdat Niemand zich meldt.

Ik denk dat de oprichter van die stichting Thuiskopie een hele slimme jongen (of meid) is, die dit al had voorzien bij het oprichten.

Anoniem zei

inkoopsom

Als lid van het op gristelijke leest geschoeide CDA (Chronisch Dilettanten Apparaat) is Ernst Hirsch B. getraind in het met de kleffe linkerhand liefdevol toedekken wat de rechterhand aan kriminele aktiviteiten ontplooit.

Het hoeft dan ook geen verwondering te wekken dat Hirsch B. in een brede beweging met rechts 57 miljoen euro richting kollega grootplukkers schuift - af en toe zal links het gebaar afdekken, waarbij niemand kan zien hoeveel er aan die hand blijft plakken. Ook hijzelf zal dat afstrijken, eh, afdekken, wel met gesloten ogen doen, hoeft hij tenminste bij een mogelijk parlementair onderzoek niet te liegen.

Verder moge duidelijk zijn dat Hirsch B. zich realiseert dat er in een échte regering voor hem geen plaats meer is (de herberg is allang failliet). De invoering van de ausweis-plicht en enkele andere akties die (angst voor) terrorisme bevorderen dragen immers zijn handtekening.

Daarnaast moet hij aan zijn gouden toekomst denken, en wellicht koopt hij met deze openbare diefstal wel een uitermate luukse kommissariszetel bij een van de profiteurs.

Een bijkomend 'voordeel' is ook nog, dat het kunstenaarsschap van optredende artiesten ontmoedigd wordt: Alleen anderen verdienen eraan.
Misschien moeten muzikanten en andere kunstmakers die kritische teksten en geluiden laten horen ook wel wat vaker 'preventief' openlijk geviseerd worden (in het licht en de warmte van een mobiele batterij bouwlampen natuurlijk om ziek worden te voorkomen - trouwens, ook de hals van een gitaar kan foute spullen bevatten, breken is daarbij een effektieve wijze van kontrole).

Aangezien binnenkort het anoniem melden van kinderporno automatisch moet gaan leiden tot het uit de lucht plukken van sites, servers, desnoods van hele landelijke netwerken, hoeft het geen nadere uitleg als het downloaden van (legale zowel als illegale) spullen van de ene op de andere dag niet meer mogelijk is, elk geluids- en videofragment bevat zonder enige twijfel elementen die door omkeerfilters geduwd kunnen worden, netzolang tot er huilende kinderen gehoord of gezien kunnen worden - dat kon ten tijde van the beatles al.

Ach, een verbod op het maken van privé-kopieën van eigen of peperduur gekochte muziek is helemaal niet nodig, de aanschafkosten van cd- en dvd-roms worden binnenkort gekoppeld aan de eksplosief stijgende prijzen van aardolie (in dollars, zonder daarbij in aanmerking te nemen de omgekeerde waardering -een implosie- door omrekening naar euro's) - over een tijdje stel je het maken van privé-kopieën gewoon even uit, en nog even, tot het te laat is en je originele medium niet meer afgespeeld kan worden.