woensdag 5 mei 2010

Formules

door Raimundo Fitero, gepubliceerd op 3 mei 2010 in Gara:

Verhoog de belastingen, verlaag de lonen, kort de pensioenen en snijd in het aantal ambtenaren. De magische formule. Griekenland in het hart. Zon, zee, geitenkaas, leuke ezeltjes of dansen aan de Middellandse Zee vormen het beeld van een toerisch paradijs, dat nu is veranderd in een hel voor zijn bewoners. De Grieken gingen de straat op om te protesteren tegen de door hun regering genomen maatregelen, die zich wil handhaven in de Europese club van de nalatige kapitalisten. "Laten we Griekenland redden door de Grieken te laten verzuipen", lijkt de boodschap te zijn die duidelijk moet worden begrepen door alle landen die nog zitten met rekeningen die niet zijn afgehandeld op de wijze zoals gewenst wordt door de Europese leiders, de ondergeschikten van de wereldwijde bank- en financiële bewegingen, vermomd als hagedissen of wat dan ook nodig is om maar de controle over het geld te kunnen handhaven.

In de aankondiging van Papandreou komt de vermindering van het aantal ambtenaren maar vreemd over. Specialisten verzekeren dat er in deze tijd van economische crisis hele steden en sectoren zijn die overleven dankzij de koopkracht van de ambtenaren die weten dat hun salaris veilig is, wat er ook gebeurt. Ze hebben ook ontdekt dat rond de 40% van de bevolking van sommige Europese landen leeft voor rekening van de staat in al zijn vormen: autonome gemeenschappen, provincies en gemeenten, plus nog de gepensioneerden en werklozen. Een vermindering van het aantal ambtenaren zou de machtsstructuur verzwakken. Dat zullen ze niet durven. De meeste beslissingen moeten worden genomen door ambtenaren.

De staat is geen bron die het geld creëert, maar de ontvanger van de belastingen die door iedereen betaald worden. Wanneer de algemene economische activiteit lager wordt, verstoort dat het evenwicht en groeit de publieke schuld. Als die een bepaald percentage overschrijdt en de grenzen van de financiële garanties bereikt, beginnen de haaien, de banken, druk uit te oefenen en drijven ze de landen in de richting van een faillissement. Dezelfden die het probleem veroorzaken, bieden de verkeerde oplossing. Steeds ten nadele van de arbeidersklasse. Snijden in de sociale rechten, verhogen van de indirecte belastingen, lonen verlagen. Tezelfdertijd krijgen de managers van de banken schandalige pensioenen. Als we nu eens van systeem veranderen?



Overgenomen met toestemming van de redactie van Gara - vertaald door Dwarslezer.

1 opmerking:

Wim Wejes zei

Tja, het systeem veranderen. Goed plan.

Want je maakt mij niet wijs dat de situatie waarin Griekenland nu verkeert is ontstaan door toedoen van olijven- en druiventelers; cafebazen en hoteliers; loodgieters en metselaars; kaasmakers en meer van die gewone mensen.

Wat mij betreft mogen we terug naar de Drachme; de Gulden; de D-Mark enzovoort: dat is kleinschaliger en overzichtelijker. Doordat het kleinschalig is, kunnen de effecten van wanbeleid ook niet zo groot zijn.

Europa mag van mij ook opgeheven worden, want in heb het gevoel dat ook in Brussel het machtgekonkel hoogtij viert. kleinschaliger is beter!

Allen gegroet!