Enkele decennia werd het verschijnsel ATV (later 'vernieuwd' tot ADV en 'roostervrije uren/dagen') bedacht om extra werkgelegenheid te scheppen. De werknemers leverden 5% van hun werktijd en hun salaris in en met die tijd en dat geld zouden nieuwe arbeidsplaatsen geschapen worden. In de praktijk kwam het er echter op neer dat maar een paar procent van het ingeleverde geld gebruikt werd woor nieuwe arbeidsplaatsen: de werknemers moesten nagenoeg hetzelfde werk blijven doen, alleen in minder tijd. Het enige voordeel was dat we er wat vrije tijd voor terug kregen.
Nu heeft CDA-er De Vries bedacht dat het dreigende tekort van leraren kan worden opgelost door het aantal ADV-dagen in het onderwijs te verminderen. Volgens deze snuggerd 'kunnen scholen hun leraren ook gewoon meer betalen voor de vrije dagen die ze inleveren' (Metro vandaag). Wat had deze nep-christelijke nep-democraat anders gedacht? Mensen eerst geld afpakken en dan later dwingen hetzelfde werk te doen voor minder geld en de eerder gegeven vrije tijd zonder compensatie terug te trekken?
De diepere achtergrond van zijn gedachtengang (gedachten...?) blijkt in de laatste volzin van het Metro-artikeltje, waarin wordt aangegeven dat 'het onderwijs' (lees: Den Haag) later geld overhoudt, omdat vacatures niet vervuld kunnen worden als over enkele jaren een lerarentekort ontstaat. Eerlijk gezegd begrijp ik maar heel weinig van die zin, maar het is in ieder geval duidelijk dat ze geld willen overhouden - maar dat is waarschijnlijk ook het enige waar De Vries en al zijn kornuiten zich druk over maken.
Het regime zal het wel niet begrijpen, maar structurele fouten los je niet op door wat te rommelen met details. Hopelijk komt er vanaf 2007 een regime (of liever: een regering) van mensen die wél kunnen denken. Wat mij betreft liever nog dit jaar!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten