donderdag 6 oktober 2005

Indoctrinatie door zeloten

Bijna was ik nog vergeten te reageren op een «item» in het Jeugdjournaal van gisteravond, toen aandacht besteed werd aan de Kinderboekenweek, die dit jaar in het teken staat van Magie.

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat er ook dit jaar weer scholen zijn die dit een duivels onderwerp vinden en om dat aan te stippen werd een schoolklas uit de kast getrokken met kinderen die van Harry Potter genieten, maar ook kinderen die ingefluisterd hadden gekregen dat de duivel je in zijn macht krijgt wanneer je leest over tovenarij.

Tja, het is ook wel vervelend, wanneer je eigen tovenaar (tenslotte lukt het niet iedereen om van 5 broden en 2 vissen een kolossale mensenmassa te voeden) zich moet meten met moderne tovenaars. Het blijft even goed allemaal toch wel een beetje schijnheilig en kleinzielig: de hele bijbel staat vol met tovenarij (doden die weer tot leven komen, blinden die weer kunnen zien, water dat in wijn veranderd wordt, simultaanvertalingen bij een toespraak van de apostel Petrus, profeten die op een vurige wagen ten hemel stijgen) en de katholieke kerk houdt tot op de dag van vandaag vast aan tovenarij (alleen noemen ze het dan 'wonderen').

Een paar dagen geleden las ik nog een mooie opmerking terzake in een artikel van Rob Schouten in Trouw (van 30 september): "Het engst vond ik als kind al die tovenarij in de Bijbel, want dat was allemaal waar gebeurd! Hans en Grietje of Doornroosje, daar kwam je nog mee weg, dat waren tenslotte sprookjes en ze liepen nog goed af ook, maar de bijbel, dat was andere koek."

Geen opmerkingen: