donderdag 1 juni 2006

Jaja, zielig doen over kosten en intussen accijns innen...

Volgens een bericht in De Volkskrant vandaag kost alcoholgebruik in de EU jaarlijks zo'n 125 miljard euro (criminaliteit, ziekte, werkloosheid, mensenlevens, enz.).

Volgens onderzoekers is wel bewezen dat het zin heeft door middel van accijns jongeren te bereiken over de schadelijke gevolgen van alcohol [eerlijk gezegd begrijp ik hier geen hout van *)], maar ik mis in het artikel ook de geringste verwijzing naar de ongetwijfeld eveneens miljarden die de overheden jaarlijks incasseren op de verkoop van alcoholhoudende dranken. Direct via accijns, indirect via BTW, winstbelasting e.d.

Eerlijk gezegd vind ik een eenzijdig artikel als het onderhavige oneerlijk.

Bovendien, voor wat betreft het bereiken van jongeren, ik meende verleden week ergens gelezen te hebben dat jongeren steeds jonger en steeds meer alcohol consumeren. Is dat dan wat bedoeld wordt met het bereiken van jongeren?

*) De zin in de Volkskrant luidt letterlijk: "Wel vonden de onderzoekers bewijs dat overheidsbeleid als het voeren van accijns zeer effectief is om jongeren te bereiken over de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik." Misschien had de schrijver (van het ANP) ook last van de gevolgen van overmatig alcoholgebruik?

Geen opmerkingen: