vrijdag 2 juni 2006

Trouw weet het niet helemaal meer na dik 20 jaar...

Zoals wellicht intussen bekend verzetten de vier grote steden zich tegen een algemeen kraakverbod (mijns inziens terecht).

Een of andere zuurpruim van
Trouw meent echter eraan te moeten herinneren dat de kraakbeweging ook kwalijke kanten heeft, met 'als dieptepunt de rellen rond de inhuldiging van koningin Beatrix'.

Ik weet niet of het trouwe schrijvertje toen al leefde, maar ik wel en ik herinner me de toestand nog maar al te best. Terwijl de Amsterdamse bevolking voorzichtig begon met de opbouw van de kraampjes voor de traditionele vrijmarkt op 30 april, knetterden al vanaf een uur of 7 de helicopters door de lucht boven Amsterdam. En de vlam sloeg echt in de pan toen de Debiele Eenheid met grof geweld begon een kruispunt vrij te maken van kramen, omdat ze het verkeer zouden hinderen... Toen was de toon meteen gezet. Het waren echter niet 'de krakers' (wie zijn dat trouwens? het tuig dat bij voetbalwedstrijden ellende veroorzaakt bestaat toch ook niet automatisch uit voetbalfans?) die met de ellende begonnen, maar de Debiele Eenheid. En de krakers hadden trouwens meer dan genoeg redenen om niet bepaald blij te zijn met het beleid van de gemeente Amsterdam, al had Bea
persoonlijk daar weinig mee te maken.

Het nevenstaande (niet het mooiste qua vormgeving) affiche (er waren ook andere met een simpelere boodschap, zoals "Put the Crown Upside Down", "Geen Trix op onze riks" of "Geen woning, geen kroning") gaf een duidelijke en herkenbare opsomming van de manier waarop Amsterdam (en de Nederlandse overheden in het algemeen) blijk had gegeven de huisvesting niet belangrijk te vinden:
Prestige objecten
Metro: 2 miljard (20.000 woningen)
Stadhuis + Opera [de Stopera]: 360 miljoen uit huisvestingspot (3600 woningen)
Kroning: 36 miljoen (360 huizen)
Paleis Huis ten Bosch verbouwing: 80 miljoen (800 woningen)
Dure objecten in het hele land: vele miljoenen (vele woningen)
Ontruiming van de Vondelstraat: 10 miljoen (100 huizen)

Geen opmerkingen: