vrijdag 2 juni 2006

Wat heeft Trouw toch met krakers?

Nadat vandaag de krakers de schuld kregen van de ellende op 30 april 1980, krijgen ze nu in een ander artikel in dezelfde krant (Trouw) nog eens een keer een aantal verwijten over zich heen. Hun feesten leiden tot overlast in de buurt en de woningnood wordt niet opgelost door hun activiteiten.

Het lijkt mij dat iedereen die onderdak vindt in een gekraakt pand, niet meer relevant is voor de woningnood. De woningnood wordt er inderdaad niet mee opgelost, maar in ieder geval wel enigszins verminderd.

De schrijvelaar meldt dat ook criminelen onderdak kunnen vinden in een kraakpand (volgens mij zitten er ook meer dan genoeg criminelen in dure grachtenpanden - al zijn ze elkaar de laatste jaren dan wel beetje bij beetje aan het uitmoorden) en presteert het nota-bene om te vermelden dat in Amsterdam zelfs "onderdak [is] verschaft aan een ETA-terrorist". Niet goed gelezen, kereltje, dit was iemand die volgens de Spaanse overheid verdacht werd van ETA-activiteiten, maar het enige vaststaande was dat hij in een bandje zat.

Ook wordt nog eens vermeld dat een gekraakt pand door de krakers enorm beschadigd wordt achtergelaten. Dat is inderdaad niet netjes, en al zeker niet in panden die nog gebruikt moeten worden. Van de andere kant komt het maar al te vaak voor dat de eigenaars de gekraakte panden eigenlijk hadden willen slopen (om er kantoren of dure nieuwbouwwoningen neer te zetten) en dat niet kunnen omdat ze gekraakt zijn.... Trouwens wel eens gezien hoe de eigenaars een slooppand achterlaten: trappen gesloopt, WC-potten kapotgeslagen...?

Ik kan me voorstellen dat feestjes van krakers niet leuk zijn voor de buurt - maar wat te denken van straatbarbecues in volksbuurten, of voetbalfeesten? Je moet toch maar als gezond denkend mens in een oranje geverfde straat vol oranje vlaggetjes wonen en een maand lang geterroriseerd worden met van alle kanten het gekrijs van TV-'sport'-commentatoren en het hysterische gegil van de kijkers bij elke goal...

Overigens: de schrijvelaar is VVD-raadslid in Den Haag (met de misleidende naam Bart de Liefde), en hij heeft steun gehad van zijn beleidsmedewerkers Paul Lieben (nog zo'n misleidende naam) en Martijn Bruijstens. Het is -zeker de laatste tijd- wel bekend dat liegen bij de VVD bij de gangbare praktijk hoort - al zullen zij het eerder beschouwen als een alternatieve interpretatie van de waarheid.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik houd het kort: een motorklub waarvan ik lid ben heeft ooit (ca 1980) in een kraakpand (een verlaten schoolgebouw) een klubhuis gehad, in een vrij "dure" buurt van Den Haag. Wij organiseerden een feest waarbij de buurt werd uitgenodigd... en verwachtten dat er misschien wel 1 man zou opdagen... Het werd druk, erg druk, met dames in het lang die met de pink omhoog een sherry nipten, artsen, notarissen, leraren en zo meer, die erg blij waren dat deze klub in het pand zat: nu waren er dus geen fikkies stokende kinderen meer, geen onduidelijk figuren die er overnachtten, geen angst meer voor brandgevaar. Hinder ivm herrie van motoren hadden ze niet (we maakten ook geen herrie; ook onze motoren niet) Het was een gezellige avond!
Dit om dus te benadrukken dat kraken lang niet altijd slecht hoeft te zijn!