vrijdag 2 juni 2006

Oorlog in een opbouwmissie

Bijna alle Nederlanders wisten al dat de Nederlandse soldaatjes in Uruzgan in een oorlogssituatie terecht zouden komen, maar volgens het Nederlandse Minus-terie van Oorlog en de rest van het Balkenkabinetje ging het uitsluitend om een opbouwmissie en daarom krijgen we op de TV ook van die reclamespotjes te zien, waarop dankbare Afghanen ergens in een woestijn (maar misschien zijn het ook wel Indiërs in een filmstudio in het Amsterdamse havengebied) zo blij kijken alsof ze net van een EO-dag afkomen.

Het NRC/Handelsblad meldt vandaag dat het opperhoofd van de soldaatjes (generaal Dick Berlijn) gisteren heeft gemeld dat Nederlandse commando's in Uruzgan opnieuw slaags geraakt zijn met 'vermoedelijke Taliban-strijders'.

Berlijn was hierover trouwens helemaal niet verbaasd, want "Als je het gebied in gaat, kom je de tegenstander tegen". Volgens het artikel gebruikte de generaal voor het eerst de term "guerrilla" om de situatie in de regio te beschrijven.

Desondanks hoorde ik vanmiddag op het radio-nieuws (van het ANP) dat de minus-ter van oorlog volhoudt dat het uitsluitend om een opbouwmissie gaat. Ik vermoed dat dat minder met de werkelijke situatie te maken heeft, dan met de wens om vooral geen oorlogstoeslag (of hoe dat dan ook heet) aan de soldaatjes te hoeven betalen. Dat zal wel niet mogen van minus-ter Zwam van financiën...

Geen opmerkingen: