donderdag 1 juni 2006

Haastige spoed is zelden goed, ook in de politiek!

En dat had Hansje Hoogvorst toch na de jaren dat hij in de politiek rondhuppelt wel eens mogen weten. Niet dat het erg waarschijnlijk is dát hij nog iets zou kunnen leren, want hij is zo mogelijk nog eigenwijzer (véél eigenwijzer!) dan ikzelf. En als hij iets in zijn kop heeft, moet het ook precies zo gaan zoals hij wil.

Verleden jaar heeft hij daarom met man en macht (eigenlijk met man en muis - gezien de zinkende staat van de sociale zekerheid in Nederland) doorgedrukt dat de Zorgverziekingswet op 1 januari dit jaar zou worden doorgevoerd, ook al was al lang tevoren bekend dat de regeling voor grote groepen nadelig zou uitvallen (jongeren, gepensioneerden, in het buitenland wonenden - zeker die met een gedeeltelijke AOW).

Gisteren meldde NRC/Handelsblad dat grote bedrijven dankzij de Zorgverziekingswet samen meer dan 1½ miljard euri overhouden, omdat de bijdrage in de zorgkosten voor de werknemers geschrapt werd. Dit geld verhoogt de winst van die bedrijven en uiteindelijk steken de grootgraaiers het als bonus weer in hun uitpuilende zakken.

Hans H. meldt dat dit geen bedoeld effect was van de nieuwe wet. Misschien niet, maar hij zal er als VVD-er ook geen enkele moeite mee hebben, dat de patsers er weer beter van worden. En bovendien, als hij de wet wat meer voorbereidingstijd gegund had (en daarmee wil ik niet zeggen dat het dan een goede wet zou zijn geweest!), dan was in ieder geval vooraf wel duidelijk geweest wat de gevolgen voor de hele bevolking zouden zijn geweest - en niet alleen voor de verzekeringsmaatschappijen...

Geen opmerkingen: