vrijdag 21 juli 2006

Dictatuur der Nederlanden

In mijn jeugd werd op school onderwezen dat Nederland een democratie is, waarin de mensenrechten en de burgerrechten (waaronder de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting) een heel belangrijke rol spelen - en ik vrees dat dat nog steeds zo is (niet dat die een belangrijke rol spelen, maar dat dat nog steeds onderwezen wordt).

Wie dat ook nu nog steeds gelooft, moet toch dringend wakker worden, want zoals nu blijkt moet ook in Nederland de waarheid worden aangepast aan de wensen van het régime.

NRC/Handelsblad meldde afgelopen nacht (via zijn RSS-feed) dat het Nederlandse ministerie van oorlog wil dat de Nederlandse bevolking een 'realistisch beeld' krijgt van de oorlogsactiviteiten in Uruzgan (Afghanistan) van de daar gestationeerde Nederlandse soldaatjes. Het komt er daarbij op neer dat de "perceptie van de Nederlandse samenleving niet afwijkt van de realiteit", wat niet alleen een draak van een zin is, maar vooral blijk geeft van een vooringenomenheid die we in Europa sinds de tijd van Hitler-Duitsland niet meer gekend hebben. In die tijd werd dat de 'gelijkgeschakelde pers' genoemd: de pers was vrij om alles te berichten, maar uiteraard alleen voorzover als de nazi-censuur het ermee eens was.

Het is kennelijk de bedoeling om nu weer iets soortgelijks op te bouwen. Het principe is al eerder toegepast door de VS, waarbij ingebouwde ('embedded') journalisten achter de persvoorlichter rondgeleid worden over het oorlogsterrein en daarbij voorlichting krijgen conform het officiële standpunt.
Het Nederlandse ministerie van oorlog wil journalisten 1 of 2 weken laten meetrekken met de soldaten. Die korte termijn is ongetwijfeld bedoeld om te voorkomen dat de soldaten en de journalisten elkaar een beetje leren vertrouwen, want anders zouden de soldaten misschien wel eens een afwijkende, meer waarheidsgetrouwe mening kunnen laten horen.

De diepere bedoeling is natuurlijk dat op deze manier het TV-journaal (want laten we maar accepteren dat dat de belangrijkste bron van nieuwsgaring is van de massa's) vooral sprookjesachtige taferelen laat zien van soldaatjes die een krakkemikkerige Afghaanse auto van een inheemse boer uit een sloot takelen of die een kapot dak herstellen.
En wanneer dan door de Verenigdestaatse "bevrijders" (al dan niet met logistieke ondersteuning van de Nederlandse soldaatjes) weer eens een bruiloftsfeestje tot puin wordt geschoten, zijn er ongetwijfeld geen journalisten bij. En mochten er dan tóch - bijvoorbeeld via de BBC - berichten doordringen, dan kan het Nederlandse régime gemakkelijk beweren dat het allemaal niet klopt - anders hadden 'onze' journalisten het wel gemeld, want zij zijn immers ter plaatse om een 'realistisch beeld' te bieden...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha, oud collegae (ambtenaren) van mij spraken een jaar of 15 geleden ook al over de TV als "'s-Rijks Tooverlantaarn" maar het is wel goed om dat nog eens onder de aandacht te brengen.
Niks nieuws onder de zon.

Als je trouwens echt wilt weten of er in Nederland iets gebeurt, moet je gewoon eens naar het Belgische nieuws of de BBC of de ARD kijken: doorgaans blijkt dan dat er in Nederland helemaal niks gebeurt. Ach ja, soms een beetje voetbal. (In die andere landen gebeurt nou ook niet direct heel veel)

Maar bij het besproken onderwerp is het wel degelijk raadzaam om deze zenders ook eens te bekijken: tenzij het met de andere landen langzaam-aan net zo erg is gesteld met de vrijwillige censuur.

Ik hoop dat de burgers in Uruzgan en Omstreken gebruik kunnen maken van Inet om evt weblogs bij te houden.

Thesingh zei

Toenik dit bericht las dacht ik precies hetzelfde. Heb je Manufacturing Consent gezien?