vrijdag 14 april 2006

Een kat in het nauw...

En met een beetje fantasie (en al zeker als je niet goed kunt spellen) schrijf je al gauw "Een CDA in het nauw..." en dat lijkt niet helemaal toevallig.

Trouw brengt vandaag om te beginnen een artikel over de slechte resultaten van het CDA in de voorbije gemeenteraadsverkiezingen. Diverse 'grote' CDA-ers maken daarbij melding van het feit dat ze alleen boze telefoontjes, mailtjes of briefjes krijgen 'van partij- en fractiemedewerkers, soms zelfs [...] van fractieleider Maxime Verhagen', wanneer ze kritiek hebben op het huidige beleid van het CDA.

Oud fractie-medewerker Joop van Rijswijk wordt zelfs geciteerd als "Voor mensen die geen slavenziel hebben is de sfeer niet om te harden" en: "Onder Balkenende keert het CDA zich naar binnen, sluit zich af voor kritiek, is doof voor signalen vanuit de samenleving en houdt het doctrinair vast aan het eigen gelijk."

Ik wil dit artikel hier niet verder bespreken (niet omdat het niet interessant zou zijn -integendeel- maar omdat ik op één aspect ervan in wil gaan), maar het is beslist de moeite waard. Wie het helemaal wil lezen, kan hier klikken.

Voor mij is het in ieder geval goed nieuws (als het maar waar is!), dat het CDA zichzelf aan het verzelfmoorden is. Ook zonder het CDA blijven er in Nederland nog genoeg andere enge partijen over.

Helaas weet ik nog niet of er niet toch nog CDA-ers zijn die verder denken dan aan hun eigen machtspositie alleen. In dezelfde Trouw staat namelijk nog een artikel over deze zelfde partij. Hierin wordt oud-voorzitter Tineke Lodders geciteerd, die vindt dat het CDA zich te veel verbindt aan de VVD: "Velen hebben het gevoel dat het CDA wel erg aan de leiband van het VVD-smaldeel in het kabinet loopt."

Op grond van dat doordringende besef zou je kunnen gaan vrezen dat het CDA zijn koers zou verleggen, in de hoop bij de volgende parlementsverkiezingen nog iets van hun zetelverlies goed te maken. Het ziet er echter naar uit dat we, zolang als Balkende Ellende in die partij nog iets te vertellen heeft, daarvoor niet bang hoeven te zijn, want "Het beleid is nodig geweest. Als je daarvan overtuigd bent, ga je er gewoon mee door." Zo verkondigde hij zijn (voor niet-CDA-fans) blijde boodschap in zijn wekelijkse persconferentie.

Afgelopen woensdagavond bespraken CDA-hotemetoten de onvrede onder de CDA-leden, maar Balk voelt het toch duidelijk anders dan Lodders: "Het was een fantastisch leuke avond met een prima sfeer."

Voorlopig hoeven we dus niet bang te zijn dat deze akelige partij vóór de komende verkiezingen zijn beleid nog vlug over een andere boeg zal gooien. Hoewel... bij échte christenen weet je het maar nooit. Het zal niet de eerste keer zijn dat ze voor een 'hoger' doel gelogen hebben...

Geen opmerkingen: