Eigenlijk had ik het gisteravond al gehoord op Radio Nacional de España, maar wegens tijdgebrek (met van alles tegelijk bezig, wetjewel-weetjeniet), had ik er niet meer aan gedacht, totdat ik er dankzij de nieuwsuitzending van de Voice of Vietnam van zojuist (21:30) weer aan herinnerd werd.
Dominique de Villepin is helaas niet gevallen in Frankrijk, want Chirac (die weliswaar volgens de regeltjes van de 'democratie' president van Frankrijk is geworden, maar toch maar de steun van 19% van de Franse kiezers had - dus niet bepaald het Franse volk vertegenwoordigt) heeft de omstreden wet CPE (Contrat premier emploi - Contract eerste baantje) goedgekeurd.
Hij is wel 'aangepast', maar vooral voor de vorm. Volgens de oorspronkelijke tekst zouden jongeren (tot 26 jaar) tijdens de eerste twee jaar van hun baan zonder meer ontslagen kunnen worden. De termijn van twee jaar is nu verkort (zeg maar liever: ontlengd) tot één jaar en de werkgever moet nu wél een reden opgeven voor het ontslag. Het is mij overigens nog niet duidelijk of de ontslagen jongere de ontslagreden nu bij de rechter kan aanvechten, of dat die reden alleen gegeven moet worden, zodat de jongere 'daaraan kan werken' voor zijn verdere loopbaan.
Het gebeurt steeds meer zo: politici komen met extreme voorstellen, waarbij ze er eigenlijk bij voorbaat al rekening mee houden dat er protesten zullen ontstaan. Als die protesten te hinderlijk worden, verzwakken ze hun voorstellen een beetje, zodat het allemaal 'toch nog minder erg' is dan het in eerste instantie leek.
De demonstranten zijn (althans minstens een deel ervan) een beetje tevreden en ze kunnen zich troosten met de gedachte dat ze zich met succes verzet hebben; gematigde leiders zullen sussend zeggen dat het resultaat weliswaar niet is wat ze eigenlijk gewild hadden, maar dat ze niet verwachten er "nog meer uit te kunnen halen"; en de politici wrijven zich in de handen: ze hebben het achterlijke volk toch weer lekker te pakken... Zelfs in het geval dat de demonstraties en protestacties toch doorgaan, zullen ze minder hinderlijk zijn, omdat een deel van de mensen zal denken dat verdere acties toch geen zin meer zullen hebben.
In het aprilnummer van De Socialist staat op de laatste pagina een mooie foto van een demonstratie in Frankrijk met daarop een spandoek met de [vertaalde] tekst: "Dominique de Villepin, je proeftijd is om!"
Geen opmerkingen:
Een reactie posten