zaterdag 1 april 2006

Zo gaat het dus in moderne politiek: liegen en verdraaien!

Condo Rijst heeft gisteren in Blackburn (GB) weer eens de kans gekregen (ook al had ze wel wat last van anti-oorlog demonstranten) om duidelijk te maken waarom de aanval op Irak goed was.

Ze geeft weliswaar toe dat er waarschijnlijk bij de oorlog in Irak ("handling of the Iraq war") door het régime Bush duizenden "tactische fouten" zijn gemaakt, maar zij vergeet daarbij voor het gemak de allergrootste blunder (nouja, zeg maar schoftenstreek!), namelijk dat deze oorlog willens en wetens begonnen is op grond van valse beschuldigingen en bewijzen.

Maar Sadam Hussein, vertelt ze, "zou zonder militaire interventie nooit vertrokken zijn" [ook dat liegt ze, want Sadam was al in overleg met andere landen om daar onderdak te krijgen, zodat Bush zijn oorlog extra snel moest beginnen, voordat Sadam weg zou zijn] en "je zou geen ander Midden-Oosten krijgen met Sadam Hussein midden erin".

Wat ze ook maar even vergeet toe te lichten is wélk belang de VS hebben bij een 'ander Midden-Oosten'. Is dat niet op de allereerste plaats de zorg en de verantwoordelijkheid van de bewoners van het Midden-Oosten? Laat de VS eerst maar eens zorgen dat binnen hun eigen natie de mensenrechten gerespecteerd worden en de bewoners (alle bewoners!) er op een menselijke wijze kunnen leven.

Ze gaat nog een (heel klein) beetje in op de fouten, maar dan vooral om ze recht te breien [zou ze wel kunnen breien?]: "Ik weet dat we tactische fouten gemaakt hebben, beslist duizenden. Maar als je in de geschiedenis terugkijkt wordt beoordeeld of je de juiste strategische beslissingen hebt genomen."

En door dit zo te stellen, gaat ze er kennelijk van uit dat wij nu meteen begrijpen dat Bush wel degelijk de 'juiste strategische beslissingen' heeft genomen. Mooi niet dus, en ik kan me nauwelijks voorstellen dat er ook maar iemand is die dat in zijn hart gelooft, ook Condootje niet! Dat neemt natuurlijk niet weg dat er veel mensen zullen zijn die dat wél zullen beweren, maar dat zijn dan allemaal mensen die ofwel zo dom zijn dat ze zelf helemaal niet kunnen denken, ofwel mensen die belang hebben bij het succes van Bush' oorlogsavontuurtjes (olieboeren bijv. of bedrijven die 'helpen' bij de 'wederopbouw' van Irak en die op een andere manier baat hebben bij het leeghoofdige en walgelijke (wan)beleid van Bush en kornuiten).

Op spandoeken stonden teksten als:
"Hé Condi, hoe veel kinderen heb je vandaag gedood?"
"Wie heeft de bommen losgelaten?"
"Hoeveel levens voor een gallon?" [een gallon is ± 4 liter]

Gisteravond was Rice aanwezig bij een concert in Liverpool, waarvan de presentator zich uit protest had teruggetrokken. Een zanger zou «Imagine» zingen, maar hij had in de tekst ook stukken van de andere John Lennon-song «Give Peace a Chance» verweven.

De (door mij) vertaalde citaten zijn afkomstig uit een artikel in de Washington Post van vandaag.

Geen opmerkingen: