maandag 10 april 2006

Hoe verder met Italië?

Op dit moment (ik volg de live uitzendingen van Radio Radicale) lijkt het erop dat de centrumlinkse Unione onder leiding van Romano Prodi de verkiezingen gaat winnen. Er kan uiteraard nog steeds van alles veranderen voordat de definitieve cijfers bekend zijn, maar op dit moment heeft de Unione meer dan de helft van de getelde stemmen vergaard.

De vraag die zich nu opdringt is wat de houding van de resterende parlementariërs (rechts) zal zijn. Ik verwacht niet dat Berlusconi zich bij de feiten zal neerleggen.

Hij is, zo mogelijk, nóg enger dan de Franse postfascist José María Aznar (die momenteel in Latijns-Amerika zit te stoken) en in Spanje kunnen we bijna dagelijks zien hoe zijn partij, de Partido Popular (PP), momenteel onder leiding van Mariano Rajoy (zeker niet minder misselijkmakend dan Aznar), de Spaanse politiek verziekt. Hun taktiek is uiterst eenvoudig: ze zijn tegen alles wat door de regerende coalitie wordt voorgesteld. Meestal krijgen ze daarbij de steun van de RK kerk, met nog extra hulp van de radiozenders van de Spaanse bisschoppenconferentie (Cadena COPE). Er hoeven maar enkele parlementariërs van de regeringspartijen ziek te zijn, of de stemmenverhouding is al omgekeerd.

Mijn verwachting is dat Berlusconi zijn uiterste best zal doen om een dergelijke werkwijze te volgen, in de hoop dat het onmogelijk wordt in Italië te regeren. Hierna worden nieuwe verkiezingen uitgeroepen (dat gebeurde daar tot in de jaren 1990 maar al te vaak). Hij kan dan via zijn uitgebreide media-netwerk (waarbij hij ongetwijfeld ook nog kan rekenen op de steun van het Vaticaan) het volk wijzen op de waardeloze politiek van centrum-links, waarna hij opnieuw de macht aan zich kan trekken...

Geen opmerkingen: