maandag 10 april 2006

Hoeveel krijgt de Nederlandse overheid eigenlijk van Micro$oft?

Het is al lang bekend bij mensen die een beetje bewust met computers bezig zijn, dat Windows weliswaar gemakkelijk te installeren is, maar nog makkelijker te infecteren met virussen. Bovendien zijn veel van de Windows programma's (zoals het alom gebruikte MS-Office) schreeuwend duur...

Het kan dan ook niet anders dan dat het ook bij systeembeheerders van de overheid bekend moet zijn dat er een enorm goedkoop alternatief is, namelijk Linux. Voor dit besturingssysteem bestaat een gratis Office-pakket (OpenOffice), dat voor de meeste gebruikte applicaties (tekstverwerken, spreadsheet en presentaties) nagenoeg helemaal compatibel is met MS-Office.
Wanneer de overheid dan toch star vasthoudt (en dat komt niet door de "rechtdoorzee-mentaliteit", waarop Verdonk zo trots is) aan Windows en MS-Office, dan kan het bijna niet anders dan dat er iemand belang bij heeft dat dit besturingssysteem met de bijbehorende programma's door zoveel mogelijk mensen gebruikt wordt. Wanneer wordt die eens ontmaskerd?

Vandaag staat er een interessant bericht in Webwereld: De gemeente Rijswijk (toch bepaald geen wereldstad) gaat zijn databaseservers van Linux voorzien en bespaart daarmee de komende vier jaar zo'n € 10.000,=.

Moet je je voorstellen hoeveel ze kunnen besparen wanneer ze ook de werkstations op Linux gaan laten draaien, en wanneer ze overstappen op OpenOffice, en hoeveel de hele Nederlandse overheid kan besparen door dat te doen. Dan hoeft Zalm nooit meer te zeiken over begrotingstekorten, kan de Zorgverziekingswet meteen worden opgedoekt, kunnen de verslechteringen voor WAO-ers teruggedraaid worden en kan bovendien het onderwijs eindelijk weer eens verbeterd worden.

Uiteraard zijn er ook andere programma's voor Linux, zodat je al wel héél erg specialistische programma's moet gebruiken om niet uitsluitend met Linux te kunnen werken.

Overigens, ook voor Windows is het gratis programma OpenOffice beschikbaar. Probeer het eens. Zeker mensen die geen gebruik maken van de database Access uit MS-Office zullen het verschil nauwelijks bemerken (afgezien dan van de enigszins andere lay-out van het programma, maar de lay-out van MS-Office verandert bij de nieuwe versie gegarandeerd ook). Klik op deze link van OpenOffice.org en probeer het programma eens uit. Tien tegen één krijg je spijt dat je ooit MS-Office gekocht hebt.
De door velen onder Windows gebruikte browser «Firefox» en het e-mail programma «Thunderbird» (beide veiliger dan de standaard met Windows geleverde «Internet Explorer» en «Outlook Express»), draaien ook op Linux...

Geen opmerkingen: