vrijdag 14 april 2006

Belangrijk jubileum in Spanje

Vandaag 75 jaar geleden, op 14 april 1931, werd in Spanje de Tweede Republiek geproclameerd. De koning, Alfonso XIII, had (gedwongen door de impopulariteit van zijn regering) op 12 april vrijwillig afstand van de troon gedaan. De eerste, voorlopige, regering van de republiek voerde al meteen een aantal wijzigingen door op het gebied van het onderwijs en de vrijheid van godsdienst.

Helaas waren er machtige groeperingen binnen de Spaanse samenleving - het leger, de RK kerk en de conservatieven (en die komen we ook tegenwoordig nog in dezelfde dubieuze rol tegen, vergelijk de regelmatig terugkerende oproepen van het leger en de RK kerk tegen de huidige, sociaaldemocratische, regering, en de antagonistische activiteiten van de postfascistische Partido Popular) - die het daarmee niet eens waren. Daardoor kreeg Franco de gelegenheid om op 17 juli 1936 in opstand komen tegen de wettige Spaanse regering, met als gevolg de bloedige Spaanse burgeroorlog, die werd gevolgd door de -zeker in het begin- niet minder bloedige dictatuur van de fascistische Franco, die tot eind jaren 1970 zou duren.

Voor degenen die Franco politiek niet kunnen plaatsen - hij had de Spaanse Burgeroorlog nooit kunnen winnen zonder de actieve steun van de fascisten van Mussolini en de nazi's van Hitler (die verantwoordelijk waren voor de vernietiging van Gernika) en zonder Stalins tegenwerking van een groot deel van de antifascistische regering. Overigens moet hierbij ook nog de door veel landen (Frankrijk, Groot-Brittannië, de VS) krampachtig gehandhaafde neutraliteit vermeld worden.


Het is jammer dat de monarchie (met de steun van de RK Kerk en de door Franco gemaakte grondwet) nu toch weer aan de macht is in Spanje (ook al lijkt Juan Carlos best een aardige peer), maar misschien verandert dat ook nog eens ooit, net als hopelijk in Nederland.

AIVD-gluurders: ik roep hierbij niet op tot aanslagen op monarchen of andere anachronistische figuren!

Geen opmerkingen: