woensdag 12 april 2006

Jaloezie op z'n italiaans...

Berlusconi doet mij erg denken aan een zieke, jaloerse man. Zolang als hij getrouwd is, probeert hij op alle mogelijke manieren misbruik te maken van 'zijn' vrouw (ik kan me dit type man niet voorstellen in een homoseksuele relatie, maar misschien komt dat toch ook wel voor). Op het moment dat zij er genoeg van heeft en hem het huis uit zet, draait hij door en in het uiterste geval vermoordt hij haar. Immers: als hij haar niet mag aanraken, dan iemand anders ook niet.

Berlusconi reageert precies hetzelfde. In de jaren dat hij eerste minister was, heeft hij alles op alles gezet om zoveel mogelijk misbruik te maken, terwijl hij het tezelfdertijd voor elkaar kreeg dat de wetten zodanig werden aangepast dat hij onstrafbaar werd. Nu hij (ondanks alle ellende van de afgelopen jaren toch nog slechts door een minimale meerderheid van de kiezers) aan de kant gezet is, probeert hij eerst te slijmen en biedt hij Prodi aan om samen een 'grote coalitie' te vormen (naar het voorbeeld van Merkel en Schröder in Duitsland). Als Prodi daar was ingestonken, had hij het Prodi en Italië nog een aantal jaren moeilijk kunnen maken.

Prodi heeft hem echter de deur gewezen en nu probeert hij hem politiek te vermoorden. Om te beginnen eist hij al dat de stemmen herteld worden met de beschuldiging dat er fraude gepleegd is. Zou het Italiaans ook een spreekwoord hebben dat overeenkomt met het Nederlandse "Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten"? Anders kunnen ze er nu meteen een aan het Italiaans toevoegen: "Zoals Berlusconi is, vertrouwt hij de rest van de mensheid".

Geen opmerkingen: