maandag 10 april 2006

De Spaanse bisschoppen sputteren weer eens...

De Spaanse bisschoppenconferentie heeft (in het kader van de in sommige kringen nog gevierde "Goede Week") weer eens van zich laten horen. Ze luiden de noodklok over alle zondigheid, die leidt tot de ondergang van de mensheid. Genoemd worden o.a. abortus, euthanasie, onkuisheid (zeg maar 'vreemdgaan' in gewoon Nederlands), homoseksualiteit en met name het homohuwelijk, en zelfs masturbatie verdient nog een speciale vermelding.

Het leukste (of hoe je het dan ook wilt noemen) is nog wel dat daarbij ook nog harde woorden gewijd worden aan de kwalijke rol van de media. Ze zijn kennelijk zo kort van memorie dat ze vergeten zijn welke rol hun eigen radio-netwerk (Cadena COPE) regelmatig speelt door het verspreiden van onjuiste informatie. De misselijke grap die ze uithaalden met de Boliviaanse president Evo Morales
-vlak na zijn verkiezing-, haalde zelfs in Nederland de pers.

Ik snap werkelijk niet waarom ze zich allemaal zo vreselijk druk maken. De kerk vestigt er steeds de nadruk op dat we zelf kunnen kiezen tussen een goed en een zondig leven en dat hun god ons daarvoor juist een eigen geweten heeft gegeven. Waarom zouden ze dan toch steeds blijven zeuren? Om de gelovigen een schuldgevoel aan te praten, of om vooral maar de indruk te wekken dat ze zelf zich nooit aan deze zonden overgeven. Ik weet niet of jullie dat geloven, maar ik in ieder geval niet.

Wat ook nog opviel -althans in de samenvatting van de bisschoppelijke vermaningen, zoals ik die om 23:00 hoorde in het nieuws op Radio Nacional de España- was dat er met geen woord verwezen werd naar de kruistocht van Bush & Co... Dát lijkt me nu met name een voorbeeld van zondig (doodzondig!) gedrag.

Geen opmerkingen: