zondag 19 augustus 2007

Allemaal de schuld van Hamas! Of toch niet?

Nadat Israel beloofd had de verleden week onderbroken brandstofleveringen naar de Gaza-strook te hervatten, is dat nog steeds niet gebeurd, waardoor de belangrijkste electriciteitscentrale (die in ongeveer één derde van de electriciteitsbehoefte van de Gaza-strook voorziet) vandaag uitgeschakeld moest worden, tengevolge waarvan honderdduizenden bewoners zonder electriciteit zitten.

De Israelische minister van Infrastructuur (Ben-Eliezer): "Het betreft [bij de levering van brandstof] een privé-bedrijf dat waarschijnlijk een veiligheidswaarschuwing heeft ontvangen van het ministerie van Defensie. Daarom zijn, heel terecht, de brandstofleveringen opgeschort. Ik veronderstel dat binnen een dag of twee weer brandstof geleverd zal worden." ( Le Monde van vandaag)

De gelijkgeschakelde Nederlandse pers zal ongetwijfeld benadrukken dat dit allemaal het gevolg is van de (zogenaamd) door Hamas gepleegde staatsgreep, waardoor in de Gaza-strook grote veiligheidsrisico's aanwezig zijn - en dan zijn brandstofleveringen natuurlijk onverantwoord. Wie het nieuws (en bijv. mijn weblog) de laatste maanden kritisch gevolgd heeft, weet dat het allemaal toch wat anders in elkaar steekt.

Laten we er maar rustig van uitgaan dat dit een nieuwe Israelische poging is om de situatie voor de democratisch gekozen wettelijke Hamas-regering nog verder te destabiliseren.

Aljazeera heeft inmiddels gemeld dat het probleem het gevolg is van uitblijvende betalingen van de Europese Unie [zoals we weten door dik en dun de superbetrouwbare bondgenoot van VS-vazal Israel].

De Belgische Het Laatste Nieuws geeft nog nadere informatie. Volgens Mujahed Salama (verantwoordelijk voor brandstoffen bij de Palestijnse Autoriteit - die naam wordt momenteel gebruikt wordt voor de onrechtmatig door Israel aan de macht geholpen coupplegers van Al Fatah) heeft "De EU [...] de maatschappij die de stookolie levert gevraagd, geen leveringen meer uit te voeren omdat er problemen zijn om het geld te krijgen van Hamas."

Pardon? Dezelfde krant zegt in de eerste alinea van hetzelfde artikel: 'Israel stemde er intussen mee in opnieuw olieleveringen toe te laten in het gebied, maar de Europese Unie heeft de betaling ervan niet geregeld, zo werd vernomen bij de EU.' Het is dus duidelijk niet een probleem om geld van Hamas te krijgen, maar van de EU!

Het is kennelijk ook in België niet mogelijk om de pers objectief te laten berichten. Dat blijkt ook uit het veelzeggende zinnetje dat na de opmerking van Mujahed Salama wordt toegevoegd: 'De radicale Palestijnse beweging Hamas verwierf midden juni de controle over de Gazastrook.'

Nogmaals pardon? Hamas won verleden jaar met een overweldigende meerderheid de Palestijnse verkiezingen! Met steun van de EU, de VS en uiteraard Israel slaagde de door de kiezers afgedankte Al Fatah erin de macht te grijpen - en die in het op de Westelijke Jordaan-oever gelegen deel van de Palestijnse gebieden te handhaven.

Geen opmerkingen: