dinsdag 21 augustus 2007

Weet Sarkozy wat een pedofiel is?

De Volkskrant meldt vandaag (ik zag het trouwens ook elders) dat volgens de Franse president Sarkozy pedofielen langer opgesloten moeten blijven. Hij maakte de betreffende opmerking nadat een vrijgekomen 'pedofiel' weer een jongetje had verkracht.

Het bericht is (gezien de vermelde bronnen) gebaseerd op informatie van Reuters en AFP.

Inderdaad, Reuters had het gisteren in dit verband ook over "pedophiles". Bij France-Presse kan ik geen werkende zoekfunctie vinden, dus ik weet niet wat daar staat.

Bij
Le Monde wordt echter in de kop gesproken over "délinquants sexuels", ofschoon het in het artikel dan weer gaat over "pédophiles récidivistes" (recidiverende pedofielen) - alleen is het mij niet duidelijk wat dat precies betekent. Ben ik een recidiverende heterofiel, wanneer ik me tot meer dan één vrouw aangetrokken voel?

En dan nu voor een goed begrip de definitie het woord 'pedofiel' (zn) volgens de
Dikke Van Dale: «iem. met voorkeur voor seksueel verkeer met kinderen of zeer jeugdige personen (van beiderlei kunne).» en volgens het Concise Oxford Dictionary luidt de definitie van 'pædophilia' ('pædophile' of 'pedophile' staat er niet in): «sexual love directed towards children».

Een Frans-Frans woordenboek heb ik op dit moment helaas niet bij de hand, maar de Franse Wikipédia geeft de volgende definitie van 'pédophilie' «Pedofilie is een term uit de psychiatrie, die verwijst naar de sexuele aantrekkingskracht van een volwassene tot kinderen. Een pedofiel is iemand die dit soort aantrekkingskracht ondervindt [...] en de eruit voortkomende activiteiten worden door de wet veroordeeld.» (voor het leesgemak door mij vertaald.)

Is dat reden om iemand op te sluiten? Ik voel me sexueel tot vrouwen aangetrokken, maar ik word daarvoor -terecht- niet gestraft. Dat zou wél het geval zijn als ik die vrouwen op een of andere manier lastig zou vallen, maar dan zou ik niet omschreven worden als een 'heterofiel', maar als een 'aanrander' of 'verkrachter'.

Is het nou écht zo moeilijk om dingen duidelijk en correct te formuleren? Netzomin als een heterofiel of een homofiel structureel mannen of vrouwen zou verkrachten, misbruikt een pedofiel kinderen. Er zullen er beslist zijn die dat wél doen, maar laten we hen dan 'kinderverkrachters' of '-aanranders' noemen. Dan weten we tenminste precies waar we het over hebben!

Zoals de Franse Wikipédia ook nog vermeldt, wordt het woord 'pedofiel' vaak misbruikt voor iemand die gerechtelijk veroordeeld is voor misdaden of overtredingen in verband met sexueel misbruik van minderjarigen of kinderporno.

Dat is uitermate slordig en onnodig stigmatiserend voor de wie-weet-hoe-veel pedofielen die gebukt gaan onder hun sexuele voorkeur, maar die in bedwang houden.

Geen opmerkingen: