maandag 20 augustus 2007

Het gaat écht niet goed met het kapitalisme!

Afgelopen vrijdag schreef ik er al over (Ook oorlogen helpen het kapitalisme niet!), maar intussen krijg ik toch de indruk dat de grote massa (daarbij uiteraard gesteund door de massamedia) denkt dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen met de kredietproblemen, nu de FED in de VS de rentetarieven heeft aangepast.

Laten we onszelf niet voor de gek houden: toen Colijn zei dat we rustig konden gaan slapen, begon de oorlog en als de media zeggen dat een simpele aanpassing van de rentetarieven voldoende is om de crisis in het kapitalisme op te lossen, kun je er donder op zeggen dat het niet zo is.

Ook het feit dat de Aziatische beurzen weer wat gestegen zijn heeft nauwelijks betekenis, wanneer je er rekening mee houdt dat de Japanse centrale bank vele miljarden in de geldmarkt gepompt heeft. (Deutsche Welle vandaag)

Vandaag werd bekend gemaakt dat de Duitse Sachsen LB (sächsische Landesbank) geïmplodeerd zou zijn, wanneer er niet miljarden steun was gegeven door andere banken. Desondanks moet er toch rekening gehouden worden met verliezen van vele miljoenen Euri. (Die Welt van vandaag)

De president van de Zwitserse nationale bank, Jean-Pierre Roth, gaat er niet van uit dat de crisis van de Verenigdestaatse hypotheekmarkt gauw voorbij zal zijn - al maakt hij wel de kanttekening dat het met de Zwitserse economie wel goed zit... (Neue Zürcher Zeitung van gisteren).

Ook de ECB (Europese Centrale Bank) moet door de recente problemen haar beleid bijstellen. (Frankfurter Allgemeine Zeitung van vandaag)

Geen opmerkingen: