dinsdag 21 augustus 2007

Bij "De Pers" vullen praatjes wél gaatjes

Vandaag biedt De Pers weer een nieuw voorbeeld van de simpelheid van het krantje. In een artikel (met de titel De provinciale afgrond van Andalusië) wordt geprobeerd om duidelijk te maken dat Spanje steeds meer achterblijft bij de rest van Europa. Die laatste opmerking is dan weer gevonden in een artikel van de International Herald Tribune.

Om er zelf nog iets aan toe te voegen, heeft De Pers advies ingewonnen bij "veel Nederlandse ondernemers in Marbella". Die storen zich er kennelijk aan dat in Spanje een computer 'ordenador' heet en dat een website een 'pagina' heet. Misschien had de redactie er even een woordenboek bij kunnen halen. Dan was gebleken dat in het Spaans ook de term 'computadora' bestaat voor een computer, en dat een website geen 'pagina' heet, maar 'página web' en alleen bij duidelijke context wordt afgekort tot 'página' (met accent!). Ik kan me overigens wel voorstellen dat het vervelend is voor geldgraaiers dat er in Spanje niet gewoon Nederlands gesproken wordt... Ze vinden het misschien ook wel achterlijk dat hun huisarts het heeft over 'pulmonía' in plaats van over 'pneumonia' als hij een 'longontsteking' bedoelt?

Ene Barbara Ingenbleek van de Marbella Dutch Business Club beweert dat "in de hele wereld [...] een computer computer [heet]", maar mevrouw heeft blijkbaar niet buiten de grenzen van Marbella gekeken, want in Frankrijk wordt uitsluitend gesproken van 'ordinateur' en dan blijkt het Spaans ineens toch niet meer zo provinciaal te zijn; ook in Duitsland werd tot nog niet zo erg lang geleden gesproken van 'Rechner'.

Dit soort opmerkingen van Barbara doet me denken aan de vanzelfsprekendheid waarmee bij de introductie van de Euro verdedigd werd dat er geen munt van 25 cent zou komen, omdat er buiten Nederland geen enkel land was met een munt van 25 eenheden. Nou ben ik niet erg bereisd, maar ik heb in ieder geval tot aan de invoering van de Euro in Spanje betaald met (o.a.) munten van 25 pesetas (in de volksmond 'cinco duros' genoemd). Maar ja, als dit soort verzinsels maar door genoeg mensen worden overgenomen, komen ze uiteindelijk tóch nog in encyclopedieën terecht...

Trouwens, waarom toch die drang om ineens alles tot een saaie Europese eenheidsworst te draaien? Zou het misschien een idee zijn om Nederlandse ondernemers die in het buitenland gemakkelijk hun zakken willen vullen te verplichten tot een inburgeringscursus?

Die 'Nederlandse ondernemers' worden overigens verderop in het artikel ineens als 'Hollandse entrepreneurs' opgevoerd. Klopt dat en zijn er bijv. geen Brabanders of Limburgers te vinden in Marbella - of is dit een gewoon staaltje van achttiende-eeuws centralistisch denken bij De Pers, waar men nog steeds niet door heeft dat ook de niet-Hollandse provincies gewoon bij Nederland horen? Trouwens, is 'entrepreneur' dan zo'n standaardterm in het Europese wereldje? Of is dit alleen bedoeld om indruk te maken op de lezer?

De Nederlandse overheid heeft -ter relativering van de domme opmerking van mevrouw Barbara- overigens ook niet veel kaas gegeten van de moderne tijd, want zij noemt bijv. 'stemcomputers' nog steeds 'stemmachines'.

Het door
De Pers geciteerde advies van Charles Grant (van het Center for European Reform) aan de Spaanse premier Zapatero - 'trek eens een zwembroek aan en maak eens een buitenlands tripje tijdens je vakantie. Doe als Nicolas Sarkozy [...] die aanschoof bij de [...] Bush-familie' - is ook al van dezelfde verbluffende oppervlakkigheid (of het is natuurlijk slecht vertaald!). Het lijkt mij handiger om eerst op reis te gaan en pas op de plaats van bestemming je zwembroek aan te trekken. En eh... zou Sarkozy nou zoveel wijzer geworden zijn van zijn Bush-lunch?

Ook de De Pers-schrijvelaar (misschien een hobby-journalist op vacantie in Marbella?) probeert Zapatero nog eens belachelijk maken. Die is namelijk 'gespot' op het strand, waar 'zijn pr-offensief bestond uit een onaangekondigde aai over de bol van een gestrande illegaal'. Wat is daar mis mee? Lijkt me altijd nog aardiger dan de houding van het Nederlandse régime ten opzichte van illegalen, die zelfs na jarenlange 'opsluiting' in kampen nog het land uitgetrapt kunnen worden.

Geen opmerkingen: