donderdag 3 augustus 2006

Fidel Castro ziek; en wat dan?

Trouw heeft vandaag zijn peiling gewijd aan de toekomst van Cuba, waarbij de volgende vraag gesteld wordt met de twee keuzemogelijkheden:
Fidel Castro (79) is ziek, misschien wel doodziek. Zou Cuba beter af zijn zonder zijn bejaarde leider?
- Ja, na een periode van instabiliteit zal het land een democratie worden;
- Nee, het land zal net zo instabiel, arm en zwak worden als andere landen in de regio.
Wie ook wil antwoorden, gaat naar de site van Trouw en vindt de peiling rechts op de pagina.

Ikzelf zie de toekomst van Cuba somber in.

Nadat Fidel Castro het walgelijke dictatoriale régime van Batista aan de dijk had gezet, werd er al snel werk gemaakt van sociale verbeteringen (gratis gezondheidszorg en goed onderwijs voor iedereen, opheffen van de kolossale tegenstellingen tussen de rijke patsers en de arme arbeiders). Helaas was (niet verwonderlijk overigens) Cuba voordoen nogal in trek bij rijke Verenigdestaters en Batista was bovendien nogal goed aangeschreven in de VS, waardoor vanaf het begin diverse pogingen zijn gedaan om Castro af te zetten. De bekendste was de afgang van de invasiepoging in de Bahía de los Puercos (Varkensbaai) onder Kennedy, maar daarnaast heeft de CIA nog diverse pogingen ondernomen om Castro te vermoorden.

Niet lang daarna nam 'het westen' zijn toevlucht tot een economische boycot van Cuba, met een tweeledig doel: Cuba zou zijn productie niet kunnen exporteren en zou moeilijk aan grondstoffen kunnen komen; daardoor zou (dat was ongetwijfeld ingecalculeerd) Cuba alleen op steun kunnen rekenen van het Sovjet-blok, waardoor het niet onwaarschijnlijk was dat ook Cuba meer op Sovjet-leest geschoeid zou worden, zodat het gemakkelijker zou worden om Cuba tegelijk met de rest van de niet-kapitalistische wereld af te schilderen als slecht en duivels.

Toen in 1989, mede dankzij de financieel uitputtende bewapeningswedloop, Oost-Europa geen andere uitweg meer zag dan het 'IJzeren Gordijn' neer te halen, bleef Cuba helemaal alleen achter. Ondanks oproepen van diverse mensen, waaronder voormalig VS-president Jimmy Carter, om de boycot tegen Cuba op te heffen, waren de achtereenvolgende régimes van de VS daar niet toe bereid - ongetwijfeld ervan uitgaand dat Fidel Castro al een oude man was en dat na zijn dood de macht gauw genoeg heroverd zal zijn.

En dat is wat ik verwacht: als Fidel Castro eenmaal dood is, zal een machtsvacuüm ontstaan, dat misschien nog even opgevuld zal kunnen worden door zijn iets minder oude broer Raúl, maar daarna zal leiden tot een bestuurlijke chaos zoals in Joegoslavië na de dood van Tito. Zodra het zover is, zal met bekwame spoed de macht overgenomen worden door de VS; ofwel door middel van omkoping (zoals in 1973 in Chili), ofwel door middel van een militaire invasie. De militaire optie lijkt me in ieder geval de meest waarschijnlijke zolang als Big Brother Bush aan de touwtjes trekt.

Wat er ook gebeurt: de bevolking die al decennia lijdt onder de gevolgen van de door de VS afgedwongen economische boycot, krijgt er binnenkort ook nog eens een Verenigdestaatse bezetting bij - en voordat we het weten is Cuba net als Puerto Rico ineens onderdeel geworden van de Verenigde Staten.

Geen opmerkingen: