dinsdag 15 augustus 2006

Wie liegt er nou? Het CBS of het régime Balkenende?

Iedereen heeft ongetwijfeld de laatste jaren voortdurend de triomfantelijke halleluja-stemming gehoord in de kringen van minus-ter Zwam van financiën en van Jan-Peter B., al dan niet bevestigd door het Centraal Planbureau: het gaat geweldig met de Nederlandse economie, dus het is maar goed dat de club van Balk en Zalm ervoor gezorgd heeft dat in Nederland alles weer op zijn pootjes terecht is gekomen.

Ik heb zelf al vaker betoogd dat het feit dat het goed gaat met de economie niet automatisch (of misschien wel: automatisch niet) betekent dat het Nederlandse volk er daardoor ook op vooruit gaat.

Gisteren maakte het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek, bekend dat het 'reëel beschikbare inkomen' van Nederlandse huishoudens in 2005 met 0,7% gedaald was in vergelijking met 2004. Daarmee is 2005 het vierde jaar op rij, waarin de koopkracht gedaald is ten opzichte van het eraan voorafgaande jaar: 0,9% in 2002, 2,2% in 2003, 0,2% in 2004 en nu dus weer 0,7% volgens een grafiek op de website.

De inkomsten in 2004 voor arbeiders nam toe met 0,7%, die voor zelfstandigen met 5% en de inkomsten uit vermogen (zeg maar van de grootgraaiers) met 12% (omgerekend naar 'huishoudens' een stijging van 1,0% - inflatie-gecorrigered een daling van 0,7%).

Geen opmerkingen: