woensdag 30 augustus 2006

Toch fraude met stemcomputer?

Ik krijg regelmatig meewarige blikken toegeworpen wanneer ik het waag twijfels te uiten ten aanzien van stemcomputers. Ook relativerende opmerkingen zijn dan mijn deel ("Dan zou de regering toch nooit stemmen met computers toegelaten hebben?").

Het feit dat er een boel mensen zijn die het ook niet vertrouwen (vergeet vooral niet de site van Wij vertrouwen stemcomputers niet te bezoeken!) is kennelijk niet voldoende.

Laten we hopen dat in dat meewarige verandering komt, nu het Openbaar Ministerie in 's Hertogenbosch tóch het voormalig raadslid Guus te Meerman uit het dorpje Zeeland strafrechtelijk gaat vervolgen op verdenking van fraude en valsheid in geschrifte bij gemeenteraadsverkiezingen eerder dit jaar - waarbij stemcomputers werden gebruikt. Het feit dat hierbij de resultaten op belachelijke wijze gemanipuleerd waren, maakte de fraude evident, maar bij een subtieler misbruik was mogelijk de fraude niet aan het licht gekomen - om de doodeenvoudige reden dat bij verkiezingen met stemcomputers een hertelling niet mogelijk is.

Zie voor een uitvoerigere beschrijving van de zaak de betreffende berichten op de sites van het Brabants Dagblad of van
de Volkskrant van vandaag.

Geen opmerkingen: