zaterdag 12 augustus 2006

'Verijdelde aanslagen' onderdeel van verkiezingscampagne in VS?

Ik heb al vaker mijn twijfel geuit over diverse verijdelde aanslagen, zowel in Nederland als elders, met als laatste voorbeeld de al maanden door de geheime diensten MI6 en FBI voorbereide arrestaties in Groot-Brittannië van een aantal terreurverdachten (in GB geboren moslims van Pakistaanse herkomst!), waarbij kennelijk door het Pakistaanse régime ook 'hulp' is geboden.

Het is heel niet onmogelijk dat met deze arrestaties een hele boel ellende is voorkomen, maar dat zullen we vermoedelijk nooit zeker weten gezien alle geheimzinnigheid en -niet in de laatste plaats- de manier waarop in het kader van de terreurbestrijding gevangenen in GB volstrekt rechteloos zijn. Voorlopig houd ik mijn twijfels - niet in de laatste plaats door degene die de 'war on terrorism' begonnen is, Bush jr.

Een artikel in de Washington Post van gisteren maakt het allemaal niet (of juist wel?) doorzichtiger. Bij lezing zou je bijna de indruk krijgen dat de hele heisa bedacht is door de Republican Party in het kader van de 'midterm' verkiezingen in november a.s.

Voor het volledige artikel verwijs ik graag naar de link in de vorige alinea, maar een citaat van Big Brother Bush (George Double-Me himself) wil ik jullie toch niet onthouden:

"Dit land is veiliger dan het was vóór 11/9 [2001] (...). We hebben een hoop maatregelen genomen om het Amerikaanse [Verenigdestaatse] volk te beschermen. Maar we zijn klaarblijkelijk nog steeds niet helemaal veilig, omdat er mensen zijn die nog steeds samenzweren en mensen die ons schade willen toebrengen om datgene waarin wij geloven. (This country is safer than it was prior to 9/11 (...). We've taken a lot of measures to protect the American people. But obviously we're still not completely safe, because there are people that still plot and people who want to harm us for what we believe in.)."

Zo zie je maar weer hoe naïef diegenen zijn die Bush vertrouwen. De VS zijn veiliger (volgens hem, hij vergeet gemakshalve de toegenomen armoede en bijv. de ramp in New Orleans), maar de rest van de wereld telt niet. Hoewel... die komt aan het eind van zijn opmerking nog aan bod, want waarin hij gelooft, dat is juist de uitbuiting van de rest van de wereld. Op zich maakt hij met zo'n simpele opmerking meteen duidelijk waarom er mensen zijn die de VS niet goed gezind zijn. Wie wil er nu uitgeperst worden door de patsers uit de VS (en bij uitbreiding: door het kapitalisme)?

De gevolgen van datgene waarin Bush zegt te geloven zien we over de hele wereld: in eerste instantie de afbraak van sociale voorzieningen en mensenrechten in tal van landen (o.a. in Nederland), maar nog specifieker in de overal ontstane oorlogshaarden en -dreigingen: Afghanistan, Irak, Libanon, Palestina - maar ook Iran, Noord-Korea. En als gevolg daarvan zien we ook overal reacties: het anti-globalisme, maar ook -gewelddadiger- groepen als Al Q'aida (die overigens door de VS zelf
in de jaren 1980 uitgebroed en opgevoed is).

Bush is kennelijk te dom (en zijn 'vrienden' ook, maar je moet tóch al dom zijn om met zo'n leeghoofd bevriend te willen zijn) om dat in te zien, maar dat impliceert niet noodzakelijk dat wij zijn kortzichtige (of wel doordachte?) handelwijze zonder meer moeten overnemen. We moeten wel gek zijn om ons eigen leven in gevaar te brengen voor de grotere veiligheid van Bush' "this country".

De enige manier om terrorisme te voorkomen is te zorgen voor rechtvaardigheid. Dat weet Bush (of althans mensen in zijn omgeving) ook wel, maar dat is niet in het belang van hun banksaldo en daarom wordt geprobeerd de onrechtvaardigheid met toenemend wapengeweld door te drukken (en de wapenindustrie is daar ongetwijfeld blij mee).

Dat dit een onmenselijke en heilloze weg is weten ze beslist zelf ook wel, maar toch blijven ze hopen déze keer wel de buit binnen te halen of in ieder geval 'de zondvloed' lang genoeg uit te stellen - zoals Madame de Pompadour op 05.11.1757 tegen Lodewijk XV gezegd zou hebben, toen het Frans-Oostenrijkse leger bij Rossbach verslagen was door het veel kleinere Pruisische leger: "Il ne faut point s'affliger. Vous tomberiez malade. Après nous le déluge! (U moet het zich niet aantrekken. U zou ziek kunnen worden. Na ons de zondvloed!)"

1 opmerking:

Anoniem zei

Goede site Dwarslezer! Ik kwam hem een tijdje geleden tegen via het weblog van Jan Marijnissen, geloof ik....en kom sindsdien regelmatig een kijkje nemen hier, omdat ik het vaak eens ben met wat u schrijft.

De 'verijdelde aanslagen', lijken meerdere doelen te dienen, waaronder de aandacht af leiden van de etnische zuivering door Israel op Libanon.
En ook om iedereen weer in het gareel te krijgen lijkt me, daar de mensen in groeiende aantallen Blair, Bush, Balkenende wantrouwen.