zaterdag 26 augustus 2006

Waarom is de stroom écht zo duur?

Onlangs stuurde Nuon een brochure "Een lichte stijging van de elektriciteitstarieven per 1 augustus 2006" aan zijn klanten. Hierin werd verteld dat Nuon "door de aanhoudend stijgende inkoopkosten (...) genoodzaakt [is] per 1 augustus een beperkte verhoging van de tarieven door te voeren". De "belangrijkste oorzaak" daarvan zou zijn "de hoge olieprijs".

Waarom die olieprijs zo hoog is, weet waarschijnlijk iedereen wel: door de oorlogen van Big Brother Bush (en zijn maatjes in Israel, en met behulp van o.a. zijn hielenlikker Balkenende) is de olieproductie in het Midden-Oosten danig in het nauw gebracht. Volgens de principes van de markteconomie neemt de prijs toe, naarmate de vraag stijgt ten opzichte van het aanbod.

Wat Nuon niet vertelt is in Nederland nauwelijks olie gebruikt wordt voor de productie van electriciteit, maar aardgas. De aardgasprijs stijgt met de olieprijs mee vanwege een al decennia geldende koppeling, die geen enkele redelijke rechtvaardiging heeft - tenzij de wens van de NAM om de winstcijfers te verhogen.

Erger is echter nog wanneer je ziet dat Nuon, ondanks de gestegen olieprijzen zijn winst meer dan verdubbeld heeft in het tweede kwartaal van 2006: «De winst van energiebedrijf Nuon is in het tweede kwartaal ruim verdubbeld van 148 miljoen tot 349 miljoen euro. Het bedrijf verdiende meer op de verkoop van elektriciteit en de handel in energie.» (Energieleveranciers.nl - 21.08.2006)

Uiteindelijk komt het er in feite op neer dat wíj blij moeten zijn dat de electriciteitskosten voor de consument slechts "licht" stijgen - terwijl de nuttelozen in Nederland (aandeelhouders e.d.) die "lichte" prijsstijging in hun toch al uitpuilende zakken steken. Met dank aan de door de EU afgedwongen privatiseringen!

Geen opmerkingen: