Onder de kop Hare Majesteit is niet te benijden plaatst Spits vandaag (op bladzijde 19) een ingezonden brief, waarin ene Willem uit Tiel (met nog enkele andere enge argumenten, vandaar dat ik alleen zijn voornaam noem) te kennen geeft dat "onze Koningin [...] waarlijk niet te benijden [is] in ons ooit zo mooie landje aan de zee!"
Het is absoluut zinloos om medelijden met haar te hebben, want als ze er genoeg van heeft, kan ze gewoon opstappen. En als dan tegelijk met haar de hele rest van het zogenaamde 'koningshuis (bij de gratie gods)' opstapt, kunnen we eindelijk weer terug naar de regeringsvorm die Nederland al eeuwen had moeten hebben, de republiek (bij de wil van het volk).
Hare Koninklijke Bea en de rest van de club zal er geen honger om hoeven te lijden, want met hetgeen hun voorouders bij elkaar gegraaid hebben (o.a. in Indonesië) en wat ze met belastingtruuks uitgespaard hebben, zullen ze van welke crisis dan ook beslist geen last hebben.
2 opmerkingen:
waarlijk bezwaarlijk
Ja, hoe kort Willem's Spitse brief ook is, hij trapt behoorlijk alle kanten uit. Maar het zijn niet alleen enge dingen die hij aanvoert, sommige zijn best zinnig (uit te leggen).
"[...] een land waar het onderwijs zo goed als niets voorstelt [...]" - hijzelf is nog van vóór die tijd, hij heeft nog hele zinnen leren schrijven, hij weet gebruik te maken van stijlfiguren, en hij koppelt de titel van zijn brief als een stelling aan zijn konklusie "waarlijk", hij vergeet alleen om tussen die twee met bewijzen te komen, die verder gaan dan de vage onderbuikgevoelens waar sommige gebleekte pruikekoppen in de politiek in grossieren. Dat het onderwijs sinds de invoering van de Mammoetwet achteruit sukkelt, dat de overgang naar het inferieure bachelor/master-systeem getuigt van het minderwaardigheidskomplex van beleidsbepalers en dat de slecht beargumenteerde invoering van het engels als voertaal in studierichtingen die zonder kunnen, alleen maar om een paar buitenlandse studenten te plezieren, ja, dat kan leiden tot de slotsom dat het onderwijs (sinds je dat zelf genoot) in vrije val is geraakt, dat het bijna niks meer voorstelt.
"[...] waar veel te soft wordt opgetreden tegen criminelen [...]" - dat is emotie die naar de verkeerde kant van de medaille kijkt: doordat goed-zichtbare figuren dagelijks wegkomen met grootschalige (witteboorden)kriminaliteit - ook al is dat tautologie én pleonasme - waardoor de tegenstelling tussen rijk en arm niet alleen geëtaleerd wordt, maar ook dermate versterkt dat leden van de arme kant hun ontevredenheid op een netzomin legale manier uiten (alleen worden zij wél opgepakt, berecht en veroordeeld) - maar misschien heb ik de zin wel verkeerd gelezen, wil Willem net dat de witteboorden, de "lieden die maling hebben aan orde en gezag", harder aangepakt worden - nee nee, het systeem dat rijken rijker en armen armer laat worden, dat moet worden aangepakt, dan verdwijnen de witteboorden vanzelf, die moeten dan namelijk gaan werken voor een verdiend loon, in plaats van naar bonussen graaien.
Naast al die mensen "die bewust niet werken" komen er door de kunstmatig veroorzaakte krisis "ook nog vele échte werklozen bij" - als onder de eerste groep de witteboorden vallen en in de tweede kategorie de werknemers wier bedrijven door wanbeleid en graaizucht tot sluiting gedreven werden, dan zou Willem een stevig argument in handen hebben, alleen, uit zijn formulering (en de konklusie waar hij op aanstuurt) meen ik op te moeten maken dat hij anderen bedoelt.
"Op prinsjesdag mag Hare Majesteit dan voorlezen [...]" - ik had begrepen dat Trixie dat openbaar vertoon van lelijk geartikuleerd taalgebruik voor zichzelf opeiste, omdat anders zo duidelijk was dat ze geen flikker uitvoerde voor die reusachtige uitkering die ze nog steeds uit de schatkist schraapt - prinsjesdag gaat helemaal niet over regeringsbeleid (waar Trixie met haar ceremoniële funktie niks mee te maken heeft), maar over textiel en kunststof op koppen - google maar eens op "hoedjes" en/of "prinsjesdag", moet je eens kijken hoeveel dezelfde vindresultaten je tegenkomt.
"[...] onze regering denkt de terminale economie te gaan redden" - [1] onze regering denkt niet - [2] terminale ekonomie, jazeker, maar gezien vanuit wiens standpunt - [3] gaan redden, ik zou zeggen, laat maar rustig overlijden.
"[...] redden, liefst ten koste van de zwakkeren in onze samenleving" - je helaas, dat zullen ze proberen, de witteboorden in Den Haag en de paleizen - dat moeten we niet toestaan, het wordt inderdaad tijd voor een republiek, zonder balkende bendes, gouden koetsen en derde dinsdag-koffertjes.
In de laatste zin "[...] in ons ooit zo mooie landje aan de zee!" stelt Willem duidelijk dat hij hier zijn langste tijd gehad heeft. Misschien hoopt hij wel dat Trixie snel de kuierstompjes neemt (met heel haar oranje kerkgenootschap). Dan kan hij wellicht met haar mee, tegen haar opkijken in de schittering van haar nieuwe jatgouden paleizen.
gouwe ei
waar het in feite overgaat is dat die overjarige roestende paradekip (als Dagobert Duck tegen zijn neefjes) zit te zeuren en jeremiëren over hoe slecht het er met de Nederlandse geldtoestanden voorstaat, maar het verrekt om zelf een tandje terug te zetten, ze zit daar gewoon verhaaltjes te vertellen die ze gewoon niet eens kan begrijpen omdat ze alles door een gouden bril bekijkt, als ze tenminste kijkt naar iets anders dan d'r eigen gouden lepeltjes, het verbaast me trouwens dat ze kán lezen, want om met geld te spelen hoe je dat niet te kunnen, en ik snap ook wel waarom tante goudkoe Van de Lippen-Bijsterveld niet van de troon afstapt, dat gouden kalf van d'r Willem-Axel is gewoon niet bot genoeg om lang blind voor stinkende bedelaars te spelen, behalve astie dat op z'n Afrikaanse Goudkustje kan doen met dat blonde foute feestbeest Marina (valt je trouwens op hoeveel die op z'n makloek lijkt) en met dorpen vol origineelzwarte hongerige slaafjes en die Martine wil trouwens ook ze daar met rust gelaten worden, want anders gaat het lokale karakter misschien wel verloren, ja, logisch, dan kunnen ze niet voluit Meester-Slaafje spelen als er kijkers bij zijn.
Een reactie posten