dinsdag 1 september 2009

En dan moeten we nu zeker blij zijn? (In onze serie "Nederland Politiestaat")

Nadat het Openbaar Ministerie van Trans Link Systems (de club van de OV-chipkaart) gegevens had gevorderd van reizigers die bij een aanranding in de Rotterdamse metro (op 6 mei 2007 tussen 22:00 en 24:00) in de buurt zouden kunnen zijn geweest, heeft de rechter nu bepaald dat geen pasfoto's aan Justitie mogen worden verstrekt (zie het betreffende vonnis van de Rotterdamse Rechtbank van 2 juni 2009).

Trans Link Systems had in eerste instantie geen gegevens willen verstrekken op grond van de Wet Bescherming Persoonsgegevens, maar werd daar nu toe gedwongen, en spande tegelijk een rechtszaak aan. (Webwereld, vandaag)

Moeten we nu blij zijn met deze uitspraak? Nee, dus. Het Openbaar Ministerie had namelijk ook gevraagd naar naam en adres van de betreffende reizigers. De foto's mogen dan nu wel niet gebruikt worden, maar de naam- en adresgegevens dus wel. En dat betekent dat alle mensen die op de betreffende tijdstippen bij de Rotterdamse metrostations Maashaven en Heemraadlaan geweest zijn nu ergens opgenomen zijn in een bestand van Justitie. Een kleine kortsluiting van de computer en de gegevens van de toevallige metro-passagiers worden van onschuldig verdachten ineens potentiële misdadigers.

En dit is nog maar het begin, want de OV-chipkaart wordt nog maar op enkele plaatsen in Nederland gebruikt. De volgende fase is dat Justitie bij voorbaat de gegevens van alle bus-, trein-, metro en tramreizigers opvraagt (net zoals onze telefoon- en e-mailgegevens worden opgeslagen). Die kunnen immers altijd van pas komen in de strijd tegen het terrorisme...

Geen opmerkingen: