vrijdag 11 mei 2007

De VS heeft ook al plannetjes voor Kosovo en Kroatië

Ik hoorde zojuist op de Kroatische radio dat Nicholas Burns, de Verenigdestaatse staatssecretaris voor Politieke Zaken ("under secretary of political affairs") vandaag ter gelegenheid van zijn bezoek aan Zagreb te kennen heeft gegeven dat "de Verenigde Staten een krachtig voorstander zijn van een onafhankelijk Kosovo". Ook vindt hij (namens het régime van Bush, uiteraard) dat Kroatië tot de NAVO zou moeten worden toegelaten.

De afgelopen decennia hebben we, tot op het meest walgelijke niveau, kunnen zien wat er gebeurt wanneer de VS ergens voorstander van zijn. De miljoenen Koreaanse, Vietnamese, Laotiaanse, Chileense, Iraakse, Afghaanse e.a. vermoorden kunnen het helaas niet meer navertellen, maar wij stonden erbij en keken ernaar.

Wij weten dus intussen, net zo goed als de regering in Belgrado, dat Kosovo onafhankelijk moet worden, want anders zal daar wel voor gezorgd worden - en dat is niet omdat het régime van Bush zo begaan is met de eigenheid van de Kosovaren, maar gewoon omdat hij duidelijk wil maken dat de hele wereld precies te doen heeft wat de president van de USA bepaalt.
Geen opmerkingen: