zaterdag 12 mei 2007

Europese Unie even realistisch als Eurovisie Songfestival?

Waarom maken zoveel mensen zich zo druk over het feit dat het Eurovisie Songfestival de laatste jaren vooral een feestje geworden is van Oost-Europa? Het is toch altijd zo geweest dat bepaalde landen elkaar punten toespeelden, afhankelijk van hun politieke belangen! Hoe vaak heeft Nederland niet een buiten-proportioneel aantal punten toegespeeld aan de Israelische deelnemers (hoewel ik me altijd afgevraagd heb wat Israel te maken had bij de EUROvisie)? Hetzelfde gold tussen Griekenland en Cyprus, of tussen Frankrijk, Monaco en Zwitserland, of tussen de Scandinavische landen.

Misschien toont dit ook aan dat het hard nodig is eens na te denken over de levensvatbaarheid (laten we het zéker maar niet hebben over de uitbreidbaarheid) van de Europese Unie.

De Oosteuropese landen zijn nog geen 20 jaar aan het proberen zich te handhaven in de kapitalistische wereld, en Turkije heeft nog een hele tijd nodig om zijn wetgeving een beetje in dezelfde richting te brengen als de 'oude' EU. Zelfs diverse 'oude' lidstaten hebben hun zaken nog niet op orde (denk maar aan de problemen met de Griekse financiën).

Het is dringend nodig dat er voor de komende 10 jaren een stop komt op de toetreding van nieuwe lidstaten. Hulp aan aspirant-staten is uitstekend (overigens zonder concrete beloften), maar laten we eerst maar eens proberen de EU te stabiliseren tot een democratisch samenwerkingsverband tussen autonome staten, zonder chantage (zoals nu van Enge Merkel met betrekking tot de invoering van de Europese 'grondwet').

En ach, dat Songfestival, dat is gewoon een show met een hoop glamour, amusement en slechte muziek. Mensen die zich druk maken dat 'hun' kandidaat (die overigens lang niet altijd daadwerkelijk uit het betreffende land hoeft te komen - zoals de winnares voor 1972: de Griekse Vicky Leandros, die in het Frans voor Luxemburg had deelgenomen met «Après toi») niet voldoende punten krijgt, hebben er niks van begrepen. Die hebben duidelijk nog niet gesnapt dat cultuur (net als sport trouwens) niets te maken heeft met nationaliteit of afkomst. Misschien kan er, wanneer dat doorgedrongen is, nog eens gedacht worden aan uitbreiding (of wellicht liever: uitdieping) van de EU. Dat zullen wij beslist niet meer meemaken!

Geen opmerkingen: