vrijdag 11 mei 2007

Onverschrokken bromsnorren maken Nederland veiliger!

Naast een irritante oproep om toch vooral te klikken zodat ik weet wat "uw bedrijf [kan] ondernemen tegen terrorisme", bericht het Algemeen Dagblad in een ANP-bericht over een verrassend initiatief van de Nijmeegse politie. In Nijmegen is de Heyendaalseweg opgebroken, terwijl volgens het raadslid (met o.a. 'fietsbeleid' in zijn portefeuille) geen fatsoenlijke omleiding voor fietsers voorzien is. Bij gebrek aan alternatief hadden fietsers daarom een stukje over het trottoir gefietst - tenslotte konden ze bezwaarlijk wachten totdat de straat weer berijdbaar was, of...?

Op grond van (ongetwijfeld niet nader gespecificeerde - De Gelderlander geeft nog minder bijzonderheden) klachten van omwonenden, wegwerkers en een basisschool (het valt nog mee dat paus Maledictus niet ook geklaagd had) had de politie besloten om de hoek van de straat (stiekem dus!) de fietsers op te wachten en ze op een bekeuring van € 20 te trakteren.

Maar... diezelfde agenten hadden natuurlijk ook automobilisten kunnen bekeuren die zich niet aan de maximum-snelheid houden of die in de Nijmeegse binnenstad op fietsstroken parkeren. Desgewenst kan ik hen wel een paar gunstige lokaties voorstellen, waar ze een hoog aantal -en veel noodzakelijkere- bekeuringen kunnen uitdelen.

Natuurlijk hadden de fietsers volgens de regeltjes af moeten stappen en netjes naast hun fiets over het trottoir langs de hindernis moeten lopen. Alleen zouden ze dan nog véél meer hinder veroorzaakt hebben. Iemand die fietst gaat immers minstens twee maal zo snel als een voetganger - en legt dus het betreffende stukje trottoir in de helft van de looptijd af. Wanneer we daarbij in ogenschouw nemen dat een fietser die naast zijn fiets loopt dubbel zoveel breedte inneemt als een fietser óp zijn fiets, blijkt dat een wandelende fietser ruwweg vier maal zoveel hinder veroorzaakt als een fietsende fietser. Ik hoop dan wel dat de fietsers geen wedstrijd gereden hebben over het trottoir (dat zou, vind ik, wél een bekeuring gerechtvaardigd hebben), maar ik veronderstel niet dat dat het geval zou zijn - anders had het bericht dat wel gemeld.

Burgemeester Thom de Graaf (de omhooggevallen geflipte minus-ter van Bestuurlijke Vernieling van Dom-66) staat volgens de gemeente achter de actie van de dappere bromsnorren.

Geen opmerkingen: