Nederland moest zo nodig ook een aansluiting op het netwerk van de Hoge SnelheidsLijn (HSL), waardoor de reistijd tussen Amsterdam en Parijs met misschien wel enkele minuten bekort zou worden...
In het verleden heeft NS al eens geprobeerd heeft om via de reiswijzer reizigers te 'dwingen' te kiezen tussen een reis naar Parijs per HSL of per gewone trein via Bielefeld, van bijna een etmaal lang (ik heb daar enkele jaren geleden -begin 2002- al eens over geschreven) - de reiswijzer bood alleen de mogelijkheid te kiezen voor een reis per HSL (dat wil zeggen volledig per HSL) of zonder HSL, maar niet gecombineerd. Gelukkig is de reiswijzer sedertdien weer wat eerlijker geworden).
Aangezien het waarschijnlijk is dat de HSL de komende jaren nog niet uit de kosten zal komen (dat veronderstel ik althans) is het nu de bedoeling de huidige "Beneluxtrein" (een intercity-verbinding tussen Amsterdam en Brussel) op te heffen, ongetwijfeld om te voorkomen dat reizigers zullen kiezen voor de minder dure Beneluxtrein in plaats van de HSL te nemen.
Alleen:
- de HSL vereist een speciale reservering en is duurder;
- de HSL stopt niet in Den Haag, Dordrecht en Roosendaal, waar de huidige trein wel stopt.
Wanneer deze plannetjes worden uitgevoerd, is dat niet alleen ellendig voor degenen die nu voor een reis naar Brussel of Parijs voortaan een duurder kaartje zullen moeten kopen (tenzij ze het ervoor over hebben om met stoptreinen te reizen en elke 25 of zo km over te stappen), maar ook voor degenen die bijv. uit Den Haag of Dordrecht naar Brussel of Parijs willen. Dat geldt ook voor iedereen die via Roosendaal die kant op wil, want Roosendaal is het overstappunt voor Parijs-reizigers uit Oost-Nederland, Noord-Brabant (via de lijn Groningen/Leeuwarden - Zwolle - Arnhem - Nijmegen - 's Hertogenbosch - Tilburg - Breda of Eindhoven - Tilburg - Breda) en Zeeland (Vlissingen - Middelburg - Goes).
De SP is afgelopen dinsdag een handtekeningactie begonnen voor het behoud van de Beneluxtrein. Er zijn gelukkig toch nog enkele politici, die wél weten wie zij vertegenwoordigen! (SP-Nieuws)
Een nutsbedrijf (zoals elk Openbaar Vervoersbedrijf uiteindelijk is) zou nooit een dergelijke beslissing mogen nemen. Deze heeft immers niets te maken met het openbaar nut, maar alles met de winst-obsessie van de aandeelhouders. Daarom mogen nutsvoorzieningen ook nooit geprivatiseerd worden. Het feit dat het huidige Nederlandse régime (en de laatste régimes) niet begrijpt wat de bedoeling is van nutsvoorzieningen, maakt het duidelijk dat de Haagse bluffers lak hebben aan ons - en onze belangen dus niet vertegenwoordigen.
De club van Balk, Bos en Rauwvoet (en ook die van bijv. Zalm) en alles wat zij aanhangen en vertegenwoordigen (het neoconservatisme of hoe je hun on-filosofie dan ook wilt noemen) zijn verwerpelijk en het is dan ook zaak dat de hele club zo snel mogelijk implodeert. Als het enigszins kan, héél graag voordat Balk zijn handtekening zet (zogenaamd namens het Nederlandse volk, maar in feite namens het grootkapitaal) onder de Europese 'strontwet' of hoe dat wangedrocht dan ook genoemd zal worden.
1 opmerking:
Inderdaad,
het plan om de gewone Benelux intercity op te heffen heeft ook mijn ergernis opgewekt; op zo een manier de mensen in een dure HSL forceren deugt niet. Voor de HSL moet je reserveren dus dat is al onhandig. Overigens ging ik verleden jaar van Den Haag naar Antwerpen, en de Thalys deed er volgend het spoorboekje ongeveer een kwartier langer over dan de gewone intercity!
Dit is trouwens min of meer dezelfde manier waarop de postbank het geldopnemen in het buitenland dmv de girobetaalkaart de nek heeft omgedraaid. Dat ging heel sneaky, eerst met een folder roepen "dat de girobetaalkaart nu in 21 landen bruibaar was" (het jaar daarvoor was het nog in 32 landen) en voor de rest zeiden ze het volgende jaar niks en heb ik met leedwezen ergens in Ierland staan kijken hoe woedende mensen ineens niet meer aan hun geld konden komen, ineens was deze mogelijkheid om geld op te nemen de nek omgedraaid, ik meen dat het onder het motto "Europa" ging.
In Ierland is in ieder klein dorpje wel een postagentschap, maar nauwelijks een pinautomaat (althans toen). Ook collegas die in kleine dorpjes in Frankrijk en Italie verbleven waren woedend.
Zeg dwarslezer, even wat anders, denk je er ook wel aan om eens de buitenlucht op te zoeken? Uw produktiviteit is weliswaar geheel ter zake, maar men moet toch ook een beetje aan de gezondheid denken ;-))
Een reactie posten