maandag 28 mei 2007

Het was weer "Uncle Sam Promotion Day" in Margraten

Gisteren was het in het Limburgse Margraten weer een drukte van belang, want zeker in deze tijden, die bol staan van Verenigdestaatse oorlogsmisdaden, moet uiteraard weer eens benadrukt worden (zoals overigens elk jaar) dat wij in Nederland door de Verenigde Staten bevrijd zijn van het Nazi-régime, zoals door VS-ambassadeur Arnall nog eens werd benadrukt, waarbij hij ook fijntjes de link legde naar de Taliban-fundamentalisten, die volgens hem veel gemeen hebben met de nazi's. Zijn grootste gotspe was dat zowel de nazi's als de Taliban "wereldhegemonie [nastreven], [ze] verspreiden angst en doen dat middels demagogie, geweld, onderdrukking en haat", zoals deze enge man door de Volkskrant geciteerd wordt.

Ook soldaatjes-opperhoofd Craddock mocht nog een duit in het zakje doen: "Elk graf is stil getuige van de verworven vrijheid die we vandaag genieten."

Tenslotte gaf de gouverneur van Limburg Frissen ook nog een goede raad: "Zo worden we er dagelijks aan herinnerd dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar soms bevochten moet worden."

Juist ja: Arnall vergeet voor het gemak dat de Verenigde Staten helemaal geen zin hadden om zich in de Tweede Wereldoorlog te storten (behalve dat ze natuurlijk maar al te graag wapens en grondstoffen verkochten - aan beide partijen!). Ze kwamen pas naar Europa toen ze ontdekten dat anders heel West-Europa wel eens ingelijfd zou kunnen worden door de Sovjet-Unie. Daarom vlogen ze ook -in plaats van Nederland te bevrijden- in één ruk door naar Duitsland om de opmars van de Sovjet-troepen tot staan te brengen.

Opvallend is zijn vertekend beeld van de gelijkenis tussen nazi's en Taliban: de omschrijving die hij geeft heeft veel meer weg van een omschrijving van de parallellen tussen de nazi's en de mentaliteit van de VS: het nastreven van wereldhegemonie, het verspreiden van angst door middel van demagogie (bijv. door het gelul over de terroristische dreiging, de Iraakse massavernietigingswapens of de Iraanse kernbewapening; of zoals eerder over de slechtheid van het communisme), geweld (bijv. de oorlog in Irak en Afghanistan, de ellende die zij via de Israelische marionetten uitstrooien over de Palestijnen, of via de Ethiopische marionetten over Somalië), onderdrukking en haat. Als dat niet een nauwkeurige omschrijving is van de Verenigdestaatse buitenlandse politiek, weet ik het niet!

En dan die "verworven vrijheid" van Craddock. Waar ziet hij die in Nederland? Dankzij druk vanuit de VS is in Nederland de -eerder door de nazi's ingevoerde- Ausweis weer ingevoerd, worden onze telefoon- en e-mail-gegevens opgeslagen en wordt onze privacy op alle mogelijke manieren ondergraven (denk bijv. aan de OV-chipkaart, waarover ik o.a. op 12.05.2007 ook schreef). De vrijheden, die we in Nederland genieten, zijn voor de grote massa beperkt tot de mogelijkheid om te kiezen tussen een ruime sortering commerciële TV-zenders met allemaal dezelfde reclame-boodschappen, zij het met in de pauzes verschillende vuilnisbak-programma's; of tussen de ene energie-leverancier (of ziektekostenverzekering of telefoonmaatschappij) of de andere. En soms (zoals bij de Zorgverziekingswet) wordt die "vrijheid" zelfs verplichtend opgelegd. Je moet in Nederland (zoals diverse bloggers gelukkig nog signaleren) wel héél bewust zoeken om objectief geïnformeerd te worden.

Het is maar te hopen dat de oproep van Frissen het vertroste Nederlandse publiek niet ontgaat. Het is onderhand dringend tijd om onze vrijheid te gaan bevechten!

Meer (en beter vertaalde - de Volkskrant-citaten zijn verre van letterlijk) informatie over de kletspraatjes van ijzervreters Arnall en Craddock, de (uiteraard) Verenigdestaatse opperbevelhebber van de NAVO, is te vinden op de site van Radio Nederland Wereldomroep Overeenkomsten tussen nazi's en Taliban.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja, de bevrijding van Nederland door de VS heb ook ik altijd met enig cynisme bekeken. Natuurlijk waren mijn ouders blij dat de oorlog was afgelopen, en ik twijfel er niet aan dat de gewone Amerikaanse en Canadese jongens die het werk deden er van overtuigd waren dat ze een goede daad verrichtten voor hun vaderland en voor Europa. Als men mij vraagt om iets goeds in mijn leven te noemen, dan noem ik graag het feit dat er al meer dan 60 jaar geen oorlog in Nederland is.

Maar ik denk ook altijd "als Rotterdam niet de grootste haven van Europa was geweest had de Amerikaanse regering er vast niet zo veel aandacht aan besteed..."

Net zoals ik altijd denk "Als er in Irak geen olie was, maar uitsluitend een bloeiende dadelteelt, dan waren de Amerikanen er echt geen oorlog begonnen, Saddam of geen Saddam"

En inderdaad, het nastreven van de wereldhegemonie is eerder een VS aangelegenheid. Dat was me in de Vietnam tijd al wel duidelijk geworden.

Ik heb daar voor mezelf ook een verklaring voor verzonnen. Bijna de hele bevolking van de VS is vluchteling of stamt af van vluchtelingen: het begon met de Pilgrim Fathers die vluchtten omdat ze in Duitsland vervolgd werden om hun geloofsovertuiging. Ook de Chinezen, Joden, Ieren en noem maar op zijn gevlucht voor oorlog, honger, armoede en vervolging. Het uitroeien van Indianen hoort mi ook bij de angst van deze immigranten. Mijn punt is: ze kunnen nergens anders meer heen en voelen zich nu mogelijk als een kat in het nauw. Bewapenen dus!

Ik geef deze theorie, die ik eigenlijk wat simpel en kort door de bocht vind, graag op voor een betere...

Want wie ben ik....

Dwarslezer zei

Bij het schrijven van mijn stukje heb ik me nog afgevraagd of ik misschien nog moest toevoegen, dat mijn opmerkingen niets afdoen aan de goede bedoelingen van veel soldaten, maar ik heb daar toch van afgezien. Het was mijn bedoeling om de Verenigdestaatse politiek aan de kaak te stellen.

Ook de VS-soldaten die in Irak en elders huishouden zijn maar gewone jongens en meisjes, die vaak door werkloosheid gedwongen worden hun leven in de waagschaal te stellen voor de olie- en wapenindustrie.
Zelfs het gegeven dat veel soldaten zich overgeven aan walgelijke mishandelingen en martelingen, is hun lang niet altijd aan te rekenen: door omstandigheden en door propaganda zijn ze zo opgefokt, dat de spreekwoordelijke kat in het nauw in verhouding een lieverdje is///