dinsdag 6 november 2007

Big Brother is watching you too!

Wie nog denkt dat Nederland een toonbeeld en voorbeeld is van burgerlijke en individuele vrijheid raad ik héél dringend aan de (in 1948 geschreven) roman 1984 van George Orwell te lezen - of minstens de filmversie daarvan (oorspronkelijk uitgebracht onder de naam Nineteen Eighty-Four) van regisseur Michael Radford (uit 1984) te bekijken om dan te beseffen hoeveel van de in 1948 nog absurd lijkende bedreigingen van onze vrijheid intussen op een of andere manier al zijn ingevoerd - en hoeveel verder de controles tegenwoordig op sommige vlakken zelfs al gaan.

Collega-weblog
Geen commentaar bood vandaag twee uitstekende artikelen daarover, waarvan ik hierna van elk de titel en de eerste alinea zal weergeven. Klik voor de volledige artikelen op de titels (zéér dringend aanbevolen).
Iedereen potentieel verdacht

Het aantal digitale sporen dat een willekeurige burger elke dag achterlaat mag onderhand indrukwekkend genoemd worden. Betalen met je pinpas, een ritje met het openbaar vervoer, het lenen van een boek bij de bibliotheek, de boodschappen bij de Appie Happie, een surftocht over het internet - computers leggen het persoonlijke gedrag onverbiddelijk vast. Het bedrijfsleven gebruikt de gegevens om producten beter te kunnen slijten. Daarvoor worden databastanden aan elkaar doorverkocht en digitale profielen aangelegd.
(Auteur: Jelle van Buuren, freelance journalist. Verder in zijn artikel gaat hij nog uitvoerig in op de mogelijkheden van de digitale wereld voor politie, justitie en inlichtingendiensten.)
en:
5 november: Big Brother D-Day.

Het moge duidelijk zijn dat de privacy de laatste jaren onder druk staat. Zie ook de gastlog van vanmorgen [de boven aangehaalde tekst]. De tendens valt in twee delen uiteen. Ten eerste is er een (zogenaamd) veiligheidsprobleem en ten tweede is er een grotere roep om sociaal onwenselijk gedrag (uitkeringsfraude, kinderen slecht opvoeden, ongezonde voeding etc.) aan te pakken. (Auteur: Prometeus)

Enige tijd geleden was er in de pers sprake van invoering van een personenscan op Schiphol, als aanvulling op de al bestaande pesterijen van de luchtreizigers, zogenaamd om het terrorisme te bestrijden (al zou een aanval op Washington daartoe, naar mijn mening, meer effect hebben). Deze scan zou zodanig zijn, dat geen geslachtskenmerken zichtbaar zouden zijn. De voorpagina van Dag van vandaag vertoont echter een foto die (ook gezien de context) erg lijkt op een röntgenfoto, zoals die uit een dergelijke scan zou komen. En eerlijk gezegd heb ik toch sterk de indruk dat daarop wel degelijk -zelfs primaire- geslachtskenmerken zichtbaar zijn. Hiernaast heb ik het muzikale gedeelte van de foto (het klokkenspel) weergegeven.
De volledige foto kun je vinden door op de pagina "Laatste digitale krant" (van Dag) te klikken en daar linksboven 2007 - 11 - 06 aan te geven. Het bijbehorende artikel vind je op bladzijde 4.

Begrijp me niet verkeerd: het zichtbaar zijn van onze geslachtskenmerken vind ik op zich van weinig belang, tenslotte zijn er maar twee soorten mensen. Er zijn echter nog steeds grote groepen mensen, die een ziekelijke belangstelling hebben voor menselijk naakt (daarvan getuigt de grote belangstelling voor pornografie) en ik kan me daarom al helemaal voorstellen (wanneer de weergegeven foto inderdaad met eenzelfde Röntgen-apparaat als op Schiphol gebruikt gemaakt is) hoe een stelletje viespeukerige gluurders zich in een kamertje zit te verlustigen aan de scans -
en ze misschien zelfs wel verzamelt om ze via het internet te verkopen.

Geen opmerkingen: