maandag 12 november 2007

Hoe zat het ook weer met die vergrijzing?

Volgens de kapitalistische kliek die de laatste decennia meent het in Nederland voor het zeggen te hebben (en het in feite ook heeft) moeten mensen zo lang mogelijk blijven werken, want er zijn niet genoeg jongeren om de maatschappij draaiend te houden.

Zoals ik vandaag lees bij nu.nl neemt het aantal werkloze 45+-ers inderdaad af, en dat geldt met name voor de categorie boven de 55 jaar. Vreemd genoeg is echter het aantal werkloze jongeren (tussen 15 en 24 jaar) juist iets gestegen.

Zou dat misschien komen omdat er zo wanhopig geprobeerd om ouderen tot dwangarbeid te verplichten, omdat er allerlei regelingen zijn om oudere uitkeringsgerechtigden met een of andere regeling goedkoop te laten werken?

Intussen heeft de asociale minister van sociale zaken Piet Hein (Donner, zou het toeval zijn dat hij naar die zeerover vernoemd is? De Romeinen zeiden het immers al: Nomen est omen!) van het KVP CDA-congres afgelopen zaterdag toestemming gekregen om door te gaan met zijn onzalige ontslagplannetjes. (NRC). Hij wil (zegt hij tenminste), zoals misschien bekend, 200.000 extra mensen aan het werk hebben, en daarvoor moet het gemakkelijker worden om mensen te ontslaan.

De logica daarvan ontgaat mij volledig, maar ik heb ook al jaren geleden besloten om me niet te laten belazeren door mensen die menen het beter te weten (priesters, politici, economen) dan mensen met een normaal verstand. Ik wil hun beweringen wel aannemen en ondersteunen, maar dan moet ik ze ook kunnen begrijpen.

Donner is echter (zegt hij) wel van plan om een overgangsregeling te bedenken voor oudere werknemers. (NRC) En dat zijn nu juist toevallig (toevallig?) de traditionele CDA-kiezers, die uit sleur (of uit angst voor pastoor of dominee) nog steeds op de christocraten stemmen. Nee, het is wel een gehaaide kerel, die Donner.

Bovendien ontslaat een dergelijke aanpassing ook de PvdA van de noodzaak om met het kabinet te breken. De PvdA had namelijk met een kabinetscrisis gedreigd, wanneer Donner zijn "huidige plannen" zou doordrukken. In mijn stukje
Nieuwe draaikont-manoeuvre staat alweer te trappelen van 27 september had ik er al op gewezen dat zelfs door het veranderen van slechts één komma het zou gaan om andere plannen, dus dat geldt dan zeker wanneer er een overgangsregeling zou komen voor ouderen.

Bij de PvdA begrijpen ze het kennelijk niet, maar hoe langer deze draaikontbende blijft doorgaan met het slikken van de neoliberale praatjes van de KVP het CDA, hoe meer steun ze onder de kiezers zullen verliezen. Door nu aan te geven dat ze het gehad hebben met het tot slavernij terugbrengen van de arbeidende klasse en het kabinet te laten imploderen, geven ze aan (dat mag je tenminste hopen, want het zou natuurlijk net zo goed een electoraal PR-truukje kunnen zijn) dat ze toch nog beseffen wat de PvdA voor een partij is, althans was en zou moeten zijn.Misschien kan de god van Wouter Bos hem eens een teken kunnen geven, dan is zijn christelijke opvoeding, waarop hij zo trots is, toch niet voor niets zijn geweest...

Geen opmerkingen: