De bijna-monopolist Microsoft©, haalt een groot deel van zijn ongelooflijke winst uit het bijna dwingen van leveranciers van computers om die te leveren met een geïnstalleerd Windows©-bedrijfssysteem. Wie per se geen voorgekookte computer wil, heeft geen andere oplossing dan zelf zijn eigen computer te (laten) bouwen.
Voorzover als ik weet voor het eerst heeft een computergebruiker (ene Antoine G) het voor elkaar gekregen dat de rechter de leverancier van zijn computer verplichtte hem een korting te geven voor een computer zonder Windows. Daardoor kost zijn computer nu ineens, in plaats van € 599,00 nog slechts € 287,00, zoals je hiernaast kunt zien (informatie uit het nummer van december 2007 van het Duitse computerblad Chip).
Deze ontwikkeling zal Microsoft© niet verheugen, want nu zullen er ongetwijfeld meer mensen komen die computers willen zonder bedrijfssysteem, bijv. omdat ze het willen gebruiken met het Linux-bedrijfssysteem (open source, dus gratis). Op deze manier zouden ze zich veel geld besparen, want voor een gewoon gebruik van een computer heeft niemand het bedrijfssysteem van Microsoft© nodig of programma's van dezelfde leverancier. Met gratis Linux-programma's kun je zonder problemen teksten schrijven, uitgebreide berekeningen maken, e-mailen, over het internet surfen, tekenen, foto's bewerken, muziek beluisteren enz. (zie bijv bij OpenSuse of Ubuntu).
2 opmerkingen:
Ik las net: "open source:dus gratis" , maar dat is niet helemaal zo. Open source wil zeggen dat de broncode openbaar is, en niet(zoals bij Microsoft) gesloten. Dit wil in de praktijk meer zeggen dat de support en ontwikkelingen bij open source een stuk soepeler en sneller gaan dan bij gesloten broncode-software. Ben zelf ook een gnu/linux aanhanger(Ubuntu). Overstappen naar linux voelde voor mij aan stoppen met roken: je weet dat het beter is, maar apprecieert t pas echt als je gewend bent aan het betere.
Ik weet dat 'open source' strikt gezien niet hetzelfde is als 'gratis', daarin heb je volledig gelijk. Aangezien ik het echter in diverse computerbladen ook als 'gratis' aanbevolen zie worden, heb ik die fout maar overgenomen. In de praktijk komt het voor de huis-tuin-en-keuken gebruiker op hetzelfde neer en ik wil hier ook geen hele verhandeling over 'open source' gaan houden. Maar je hebt gelijk en op zich is het ook goed om de aandacht te vestigen op de ideeën van de 'open source' gemeenschap.
Een reactie posten