vrijdag 15 augustus 2014

Beetje naïef helaas, Emile Roemer...

In zijn artikel Betere zorg, meer banen van gisteren merkt Emile Roemer op dat "de kaalslag die PvdA en VVD aanrichten in de zorg [...] de grootste blunder van het huidige kabinet [is]". Hij vraagt zich af "hoeveel duurder [...] [we]straks uit [zijn] als mensen die nu - door het hoge eigen risico - noodzakelijke zorg uitstellen? Hoeveel ingewikkelder is straks de zorg voor ouderen die noodgedwongen thuis moeten blijven met alle risico's op valpartijen en ongelukken?"

Was het maar zo simpel, dat de bende van Rutte en Samsom nu bezig is met een grote stommiteit. Die neoliberale club van de zogenaamd liberale Rutte en de zogenaamd socialistische Samsom is cynisch genoeg om deze "blunder" heel doelbewust te maken. Het gaat hun (als rechtgeaarde neoliberalen) enkel om de winst, voor hun soortgenoten (en voor zichzelf natuurlijk) - de patsers, de nuttelozen van de Nederlandse naast-elkaar-leving: commissarissen, grootaandeelhouders, directeuren, talloze "politici" (lui als Alex Pektol) en andere stropdassen. Denk maar aan dikbetaalde directeuren van zogenaamde goede doelen.

Roemer geeft zelf eigenlijk al aan wat er (voor het régime Rutte-Samsom) aan de hand is: "zorg [...] is een investering in mensen en een slimme manier om de bevolking langer gezond en productief te houden". De (door mij) vetgemaakte woorden zijn precies waar het om gaat. Het is een investering, en investeringen zijn bedoeld om later winst te maken. En de mensen moeten productief gehouden worden, omdat ze dan kunnen blijven produceren voor die winst.

Zodra mensen niet meer "productief" zijn (ziek, arbeidsongeschikt, werkloos of gepensioneerd), vormen zij een slechte investering, en is het niet van belang dat ze gezond gehouden worden. Dan zijn ze alleen maar een kostenpost, die zorgt voor minder winst.

In feite zijn Rutte en Samsom (en de hele neoliberale internationale) heel cynisch Hitlers agenda aan het uitvoeren: niet-productieve (zieke en oude mensen) "parasiteren" en verdienen het niet om te blijven leven. Ze zeggen het niet zo keihard als Hitler, maar in feite zijn ze met precies hetzelfde bezig.

En voor hun eigen familieleden maakt dat allemaal niets uit, want zij en een heleboel andere politici (en andere nuttelozen) hebben beslist al geld apart gezet -misschien op een (nummer)rekening op een Kanaaleiland, zoals Hare Koninklijke Bea en haar familieleden- om zo, indien nodig, zorg "in te kunnen kopen" voor zichzelf en hun familieleden.

Geen opmerkingen: